Malawin naisten elämä on vaikeutunut entisestään Kuva: Malawin naisten elämä on vaikeutunut entisestään

Päättäjät puuttuvat Malawin kunnista

Palvelut rapistuvat, koska paikallisvaalit ovat jääneet pitämättä.

Teksti: Claire Ngozo Kuva: Claire Ngozo

IPS — Malawilaisen Melinda Kalungan päivittäinen vedenhakumatka kestää toista tuntia. Siinä on hyvää aikaa miettiä kunnallisen demokratian – tai sen puutteen – ongelmia.
”Tänne saatiin useita porakaivoja, kun rouva Johnstone edusti aluettamme kaupunginvaltuustossa. Nyt kaikki kaivot ovat epäkunnossa ja joudumme taas kävelemään kauas”, Mchinjin alueella asuva Kalunga kertoo.
Valtuustoon vuoden 2000 paikallisvaaleissa valittu Johnstone ajoi pontevasti piirinsä asioita, mutta hänen kautensa päättyi 2005. Malawissa ei ole sen jälkeen pidetty kuntavaaleja, joten valtuustopaikat ovat täyttämättä.
Koulujen kunnostus auttoi tyttöjä
Johnstonen saavutuksiin kuului Buwan yläkoulun laajennus ja varsinkin tytöille tärkeiden koulukäymälöiden rakentaminen.
”Saimme paljon koulunsa keskeyttäneitä tyttöjä palaamaan opinahjoonsa, sillä kunnolliset saniteettitilat ovat heidän iässään välttämättömät”, kertoo Johnstone, joka viljelee tupakkaa ja kasvattaa karjaa elääkseen.
Kuntavaalien järjestäminen alkoi Malawissa monipuoluedemokratiaan siirtymisen myötä vuonna 1994. Perustuslain mukaan ne on pidettävä aina valtakunnallisia vaaleja seuraavana vuonna.
Presidentin- ja parlamenttivaalit on järjestetty viiden vuoden välein vuodesta 1994 lähtien, viimeksi 2009. Vuosien 1995 ja 2005 kuntavaalit jäivät väliin, eikä hallitus ole selittänyt asiaa mitenkään.
Naisilta puuttuu edustus
Kunnanvaltuustojen puuttuminen kostautuu Johnstonen mielestä eritoten naisille.
”Naisilla ei ole päätöksenteossa kanavaa, jota kautta ajaa tarvittavia kehityshankkeita. He kärsivät tilanteesta miehiä enemmän”, hän arvioi.
Tilanne näkyy jo Buwan koulussa, jonka uudet vessat reistailevat, kun kukaan ei ole vaatimassa rahaa niiden kunnossapitoon.
”Monet tytöt ovat taas jättäytymässä pois koulusta”, Johnstone huolehtii.
Myös orpolasten koulunkäynnin turvaamiseen perustettu rahasto on ehtynyt, koska sille ei ole budjetoitu lisää varoja.
Sama koskee porakaivojen tekoa ja ylläpitoa, mikä pakottaa naiset raahaamaan juomavettä kilometrien takaa. Pyykkäys ja peseytyminen hoidetaan joissa ja puroissa.

Vaalit tulossa – tai sitten ei
Malawissa oli määrä pitää kuntavaalit viime marraskuussa, mutta niitä lykättiin tämän vuoden huhtikuulle. Nyt sekin on epävarmaa, sillä presidentti Bingu wa Mutharika erotti joulukuussa vaalikomission, jota hän syytti miljoonien eurojen vaalikassan väärinkäyttämisestä.
Kevään 2009 vaaleissa toiselle kaudelle valittu Mutharika sanoo, että hallitus on ottanut itselleen vaalikomission tehtävät.
Joukko lakimiehiä on vienyt asian oikeuteen katsoen, ettei presidentillä ole valtuuksia hajottaa vaalikomissiota.
Oppositiopuolueet ovat keskeyttäneet vaalivalmistelunsa, koska niiden mukaan vaalit voi järjestää vain riippumaton komissio.
Malawissa pidettiin kuntavaalit viimeksi vuonna 2000. Silloin valittujen toimikausi päättyi 2005.