Syyrialaispakolaisia Jordaniassa. Yli puolet Syyrian pakolaisista on lapsia. Kuva: Syyrialaispakolaisia Jordaniassa. Yli puolet Syyrian pakolaisista on lapsia.

Oxfam: Rikkaat eivät auta syyrialaisia tarpeeksi

YK on pyytänyt viittä miljardia dollaria syyrialaisten auttamiseen. Tästä puuttuu yli puolet. Kehitysjärjestö laski, ketkä ovat osallistuneet talkoisiin niin kuin pitää — ja ketkä eivät.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Karl Schembri

YK pyysi kesäkuussa viittä miljardia dollaria Syyrian humanitaarisen kriisin helpottamiseksi. Kehitysjärjestö Oxfam laski, mikä olisi rikkaiden maiden kohtuullinen osuus tästä näiden bruttokansantulon ja yleisen varallisuuden valossa.Muiden muassa Arabiemiraatit, Etelä-Korea, Japani, Qatar, Ranska ja Venäjä ovat antaneet alle puolet siitä, mikä olisi kohtuullista — Qatar ja Venäjä vain kolme prosenttia, Etelä-Korea kaksi. Rahoitusvaje on tällä hetkellä 2,7 miljardia dollaria.Oxfamin mukaan rahoitusvaje vaikeuttaa avustustyötä ja pakottaa avustusjärjestöt tekemään vaikeita valintoja rajallisten resurssien käytöstä. Syyrian humanitaarinen tilanne pahenee koko ajan. Syyrialaisista kaksi miljoonaa on pakolaisina maan ulkopuolella ja neljä miljoonaa maan sisällä.Yhdysvallat on rahallisesti Syyrian humanitaaristen ohjelmien suurin tukija ja antaa 63 prosenttia siitä, mikä se talouteen nähden kuuluisi.Muutamat maat ovat kantaneet vastuuta toisten puolesta. Siihen nähden, mikä olisi kohtuullista, Kuwait on antanut 461 prosenttia, Luxemburg 232 prosenttia, Saudi-Arabia 187 prosenttia, Britannia 154 prosenttia, Norja 134 prosenttia ja Ruotsi 132 prosenttia. Suomi on antanut 20,3 miljardia dollaria, mikä vastaa 94:ää prosenttia siitä, mikä Oxfamin laskujen mukaan olisi Suomen osuus.Oxfamin raportin on tarkoitus kannustaa avunantajia, kun nämä kokoontuvat ensi viikolla New Yorkiin puhumaan uusista kehitystavoitteista. Syyrian kriisi epäilemättä on silloin monien huulilla.Oxfam Canada: Top donor countries failing ordinary Syrians affected by the conflict with Syria appeals falling short by US$2.7bn