Öljyala taistelee nyt oikeudessa Kuva: Öljyala taistelee nyt oikeudessa

Oikeusjuttu viivästyttää Yhdysvalloissa yhtiöiden avointa veroraportointia

Öljy- ja kaivosalan rahavirtojen laajempi julkisuus viivästyy, kun öljyalan suuryhtiöt haastoivat Yhdysvaltojen rahoitusmarkkinaviranomaisen oikeuteen.

Teksti: Matti Ylönen

Kepa uutisoi 24. elokuuta 2012 Yhdysvaltojen rahoitusmarkkinaviranomaisen SECin päätöksestä, joka velvoittaa luonnonvara-alan yrityksiä raportoimaan maa- ja hankekohtaisesti maksamansa verot, rojaltit, maksut, tuotantokiintiöt, bonukset, osingot ja infrastruktuurihankkeet.
Päätös oli takaisku yhdysvaltalaisyrityksille, jotka olivat kahden vuoden ajan pyrkineet viivyttämään päätöstä ankaralla lobbauksella. Poliittinen päätös maa- ja hankekohtaisesta raportoinnista saatiin jo heinäkuussa 2010, kun kongressi hyväksyi laajan Dodd-Frank -lainsäädäntöpaketin.
Nyt etujärjestöt ovat haastaneet SECin oikeuteen sen kirjoittamista sääntömuotoiluista. Yhdysvaltojen kauppakamari, Amerikan öljyinstituutti ja joukko muita etujärjestöjä syytää kanteessaan SECiä valtioyhtiöiden suosimisesta ja maan energiaturvallisuuden vaarantamisesta.
”Haasteen tavoitteena ei kuitenkaan välttämättä ole estää ikuisesti uuden säätelyn voimaantuloa”, kommentoi Scott Kimpel Hunton & Williams -asianajotoimistosta aloitetta The Corporate Counsel -sivustolla.
Jos kanne on menestyksekäs, se voi kuitenkin pakottaa SECin avaamaan jo viimeistellyt säännökset uuteen käsittelyyn.
Euroopan unioni käsittelee parhaillaan omaa vastinettaan yhdysvaltalaisille raportointivaatimuksille. Myös tämä prosessi on viivästynyt. Uudet raportointivaatimukset sisältävien avoimuus- ja tilintarkastusdirektiivien uudistuksesta oli tarkoitus sopia jo kesäkuussa.
Seuraava mahdollisuus kehitysmaissa tehtävän yritystoiminnan avoimuuden lisäämiseen EU:ssa on tämän kuun loppupuolella. Euroopan komissio, parlamentti ja jäsenmaita edustava Euroopan neuvosto kokoontuvat 24. lokakuuta käsittelemään direktiivien uudistamista.

Kepa.fi: Kaivos- ja öljy-yhtiöiden verotietojen avaaminen eteni Yhdysvalloissa