Nasa Obama
Barack Obama soitti kansainväliselle avaruusasemalle vuonna 2010. Nasan mukaan 2016 oli taas lämpimin vuosi historiassa. Kuva: Barack Obama soitti kansainväliselle avaruusasemalle vuonna 2010. Nasan mukaan 2016 oli taas lämpimin vuosi historiassa.

Obama maksoi viime hetkellä puoli miljardia ilmastorahastoon

Väistyvä presidentti yrittää pelastaa Yhdysvaltain osallistumisen ilmastotalkoisiin edes osittain. Vain kolmannes maan sitoumuksista on täytetty, eikä Trump luultavasti täytä loppuja.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Bill Ingalls

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on maksanut YK:n alaiseen vihreään ilmastorahastoon 500 miljoonaa dollaria vain kolme päivää ennen kuin jättää tehtävänsä, kertoo brittilehti Guardian. Tällä vedolla hän yrittää pelastaa maan osallistumisen Pariisin ilmastosopimukseen.

”Kymmenet tuhannet ihmiset ja yli sata järjestöä vaati Obamaa siirtämään Yhdysvaltain lupaamat rahat Vihreälle ilmastorahastolle ennen kuin Trump astuu valtaan. On rohkaisevaa, että kansalaisyhteiskunnan ääni kuului ja sillä oli vaikutusta”, sanoo Kepan asiantuntija Tuuli Hietaniemi.

Yhdysvallat on luvannut maksaa rahastoon 2,5 miljardia dollaria, eli kaksi miljardia jää vielä uupumaan.

”Vain kolmannes Yhdysvaltain alkuperäisestä rahoitussitoumuksesta Vihreälle ilmastorahastolle on nyt täytetty. Samaan aikaan köyhät maat kaipaavat kipeästi varoja erityisesti ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Muiden vauraiden maiden rooli korostuu, jos Yhdysvallat vetäytyy rahoituslupauksistaan”, Hietaniemi sanoo.

Asiantuntijat uumoilevat, että Donald Trump jäädyttää maailman toiseksi suurimman saastuttajan maksut ilmastorahastolle. Obama on ilmeisesti pyrkinyt pelastamaan, mikä pelastettavissa on.

Samoihin aikoihin Obaman ilmoituksen kanssa Yhdysvaltain avaruusvirasto Nasa julkisti tutkimuksen, jonka mukaan vuosi 2016 oli lämpimin mitattu. Lämpötilastoja on pidetty 1880-luvulta lähtien. Jo kolmantena vuonna peräkkäin juuri päättynyt vuosi on ollut historian lämpimin.