Norjasta suurin Pohjoismainen avunantaja

Norjan kehitysapu oli viime vuonna reilut 4,5 miljardia dollaria ja 1,1 prosenttia sen bruttokansantulosta. Johtoasema saattaa kuitenkin jäädä lyhytikäiseksi.

Teksti: Esa Salminen

Norja nousi vuonna 2010 Pohjoismaiden suurimmaksi kehitysyhteistyön antajaksi, kirjoittaa Development Today. Norjan apu nousi 4,582 miljardiin dollariin, lähinnä siksi, että Norja lisäsi rahoitustaan ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan.
Norja nousi nyt ensimmäistä kertaa Ruotsin ohitse avun rahamäärissä. Myös bruttokansantulo-osuudessa Norja oli vuonna 2010 Pohjoismaiden — ja koko maailman — ykkönen: sen viime vuoden apu vastasi 1,10 prosenttia sen bruttokansantulosta.
Development Today kuitenkin huomauttaa, että Norja on laskenut avun toteutumaan paljon sellaista rahaa, joka on toistaiseksi pankkitileillä käyttämättä. Jos niitä ei laskettaisi, Norjan bruttokansantulo-osuus laskisi himpun verran alle Ruotsin panostuksen. Norjan johtoasema ei todennäköisesti myöskään ole kovin pitkäikäinen. Se on Pohjoismaista ainoa, joka on leikannut apunsa määrää vuonna 2011.
Pohjoismaiden yhteenlaskettu kehitysapu vuonna 2010 vastasi 10,3 prosenttia OECD-maiden avusta. Osuus on hieman laskenut: vuonna 2009 se oli 10,9 prosenttia.