Nopea väestönkasvu uhkaa kehitystä Keniassa

Pula ehkäisyvälineistä lisää ei-toivottuja raskauksia.

Teksti: Susan Anyangy-Amu

IPS — Kenialainen kuuden lapsen äiti Margaret Atieno, 38, olisi halunnut välttää uusimman raskautensa.
”Aviomieheni ei halua kenenkään kolmesta vaimostaan käyttävän ehkäisyä. Niinpä kunnan terveystyöntekijä suositteli kierukkaa, jotta mies ei epäilisi mitään”, Atieno kertoo.
Hän vieraili kolmesti Siayan terveyskeskuksessa Länsi-Kenian maaseudulla, mutta kierukat olivat aina loppu. Neljännellä kerralla kierukkavarastoa oli täydennetty, mutta terveysasemalta puuttui hansikkaita, joten ehkäisyvälinettä ei voitu asentaa.
Ennen kuin Atieno ehti viidennen kerran terveyskeskukseen, hän oli taas raskaana.
Atieno sanoo, ettei halunnut enempää lapsia, koska hänen suutarimiehellään on jo nyt vaikeuksia elättää kolme vaimoa ja kolmetoista lasta. 
”Vanhimmat lapseni, 17- ja 15-vuotiaat, joutuivat jättämään koulun kesken, koska rahaa ei ole. Jo lasten ruokkiminen ja vaatettaminen vaativat päivittäistä taistelua.”
Perhesuunnittelun puute lisää köyhyyttä kaikkialla Keniassa. Tuore Yhdysvaltain kehitysjärjestön Usaidin raportti varoittaa, että Kenia ei pysty pitämään yllä kehitystä väestönsä nykyisellä kasvuvauhdilla
Jos Kenia haluaa taata kaikille kansalaisilleen peruskoulutuksen, ruokaturvan ja terveydenhuollon sekä vähentää raskaus- ja lapsikuolleisuutta, perheiden pitäisi olla pienempiä, Usaidin tutkijat muistuttavat.
Myös Kenian hallitus on tajunnut köyhyyden ja väestönkasvun kohtalonyhteyden.
Maan väestö- ja kehitysjärjestön johtajan Boniface K’Oyugin mukaan Kenian pitäisi pudottaa vuotuinen väestönkasvunsa nykyisestä kolmesta kahteen prosenttiin.
”Kehittyneissä maissa perheessä on yksi tai kaksi lasta, mutta täällä heitä syntyy naista kohti viisi tai enemmän”, K’Oyugi vertaa.
K’Oyugi vaatii julkiseen terveydenhuoltoon parempia perhesuunnittelupalveluja.
Hänen mielestään Kenian hallituksella on paljon opittavaa Aasian mailta, kuten Thaimaalta, Malesialta, Etelä-Korealta, Taiwanilta ja Singaporelta. Ne ovat onnistuneet vahvistamaan talouttaan hillitsemällä aktiivisesti väestönkasvua.
Kenialaisia on nyt 40 miljoonaa. Nykyisellä kasvutahdilla luku nousee 82 miljoonaan vuonna 2040.
”Suurempi ihmismäärä vaatii yhä enemmän ruokaa, maata, energiaa ja puhdasta vettä. Ympäristö kärsii, ja luonnonvarojen niukkuus voi johtaa levottomuuksiin”, K’Oyugi pohtii.
Usaid varoittaa, että maaseudun liikaväestö uhkaa valua kaupunkeihin ja slummiuttaa ne.
 

Kenian faktat

Valtio Itä-Afrikassa
Asukkaita 40 miljoonaa
Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 39,9%
Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 26,4%
Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 147/182