Munamies tietää Kuva: Munamies tietää

Munamies: Vapaaehtoistyöstä tulee hyvä ja lämmin mieli!

Tuntitili-kampanjan keulakuvana toimiva Munamies kävi sunnuntaina Mekong-lavalla kertomassa, miksi vapaaehtoistyötä kannattaa tehdä. Vuosi 2011 on Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi, ja Tuntitili-sivusto kokoaa yhteen erilaisia vapaaehtoistyömahdollisuuksia.

Teksti: Miina Poikolainen Kuva: Leif Laaksonen

Sunnuntaina päivällä Mekong-lavan eteen Rautatientorille pakkautui joukko Munamiehen faneja, joiden keski-ikä oli noin kymmenen vuotta. Kun lavalle Munamiehen esityksen apulaisiksi pyydetyiltä Iidalta ja Emmalta kysyttiin, mitä kaikkea Munamies voisi vapaaehtoistyönään tehdä, vastaus oli selvä:
”Se voisi hautoa!”
Kohta Tuntitili-kampanjan keulakuvana toimiva Munamies saapuikin lavalle raikuvien aplodien saattelemana ja kertoi, mitä hän on hautomisen lisäksi tehnyt vapaaehtoisena.
”Olen ollut vapaapalokunnan kanssa sammuttamassa tulipaloja. Sammutin isoja ja pieniä liekkejä. Pienemmät puhalsin ja isompiin tarvittiin vesiletkua”, hän piipitti, ja yleisöä nauratti.
Pienikin apu riittää
Juontaja Hanna-Mari Manninen muistutti, että ilman vapaaehtoisia Maailmakaan ei tulisi kylään. Kepan tukena festaria on tekemässä noin 200 vapaaehtoista, ja alueella on lisäksi noin tuhatkunta eri järjestöjen vapaaehtoista.
Vapaaehtoistoiminta on myös yksi festivaalin pääteemoista. Alueella esitellään erilaisia vapaaehtoistoiminnan muotoja. Lukuisten järjestöjen tarjonnasta voi etsiä vapaaehtoistyötä, jonka kautta voi saada itselleen lämmintä oloa ja levittää sitä myös ympärilleen.
Suomessa on tällä hetkellä noin 1,5 miljoonaa vapaaehtoista, ja vapaaehtoistyön teemavuoden avulla yritetään houkutella vielä lisää tekijöitä. Mutta miksi Munamies tekee vapaaehtoistyötä?
”Kun tekee asioita omasta ja vapaasta tahdostaan, sielu kiittää ja tulee hyvä ja lämmin olo!”
Yleisöstä pyydettyjen vapaehtoisten avulla Munamies hyppi narua ja esitti välissä hittibiisit ”Pomppufiilis” ja ”Pidä huolta”.
Lopuksi Munamies vielä kannusti kaikkia mukaan vapaaehtoistoimintaan:
”Pienikin apu riittää. Silloin, kun antaa, myös saa. Sanokaa lähimmäisillenne, että olet tärkeä ja ilman sinua ei olisi myöskään minua.”