Uusi asuinalue on noussut valtiolta pilkkahintaan ostetulle tontille Kairon eteläpuolella Lokakuun 6. päivän kaupungissa. Kuva: Uusi asuinalue on noussut valtiolta pilkkahintaan ostetulle tontille Kairon eteläpuolella Lokakuun 6. päivän kaupungissa.

Mubarakin ajan keinottelua pengotaan Egyptissä

Syytteitä ropisee eliitille, joka kauppasi valtion maita pilkkahintaan liiketuttavilleen.

Teksti: Emad Mekay Kuva: Emad Mekay

IPS — Laiton maakeinottelu kukoisti presidentti Hosni Mubarakin hallitsemassa Egyptissä. Rikostutkinta on aloitettu jo kymmenistä tapauksista, joissa eliitin lähipiiri osteli valtion maita pilkkahintaan.
”Mubarakin hallinto kohteli maakeinottelijoita kuin oikeita rakennusyrittäjiä”, Suezin kanavayliopiston tekniikan professori ja maanomistukseen liittyvien korruptiotapausten tiedottaja Mamduh Hamza sanoo.
”Todellisuudessa he vain hankkivat suhteillaan maata halvalla, odottelivat tovin ja myivät tontit hyvällä voitolla jättäen valtion nuolemaan näppejään”, hän jatkaa.
Egyptin kansannousu pakotti Mubarakin eroamaan 11. helmikuuta, ja uusi johto koettaa nyt tyynnytellä kansaa, joka kokee tuleensa ryöstetyksi 30 vuotta jatkuneen diktatuurin aikana.
Jäävuoren huippu näkyy
Valtion tilintarkastusvirasto joutui Mubarakin aikana pitämään matalaa profiilia, mutta se keräsi kuitenkin tietoa korruptioepäilyistä.
Viraston mukaan valtiolle kuuluisi palauttaa noin yhdeksän miljardia euroa maista, jotka myytiin halpana viljelymaana ja muutettiin kalliiksi asuintonteiksi. Luksusasuntoja kohosi varsinkin Kairon ja Välimeren rannikolla sijaitsevan Aleksandrian yhdistävän 220 kilometriä pitkän aavikkotien varteen.
Mubarakin ja hänen poikansa Gamalin lähipiiristä on jo haastettu oikeuteen toista kymmentä henkilöä hämärien maakauppojen takia. Monia on kielletty poistumasta maasta, ja heidän varansa on jäädytetty tutkinnan ajaksi.
Asiantuntijoiden mukaan näkyvissä on vasta jäävuoren huippu. ”Valtion maihin liittyvän korruption päättyminen on juuri alkanut”, Kairon yliopiston kaupunkisuunnittelun osaston entinen dekaani Sameh al-Alaily sanoo.
Kiista Palmukukkuloista
Asiaa tutkineet oikeusoppineet ovat kehottaneet perumaan kaupan, jossa Kairon pohjoispuolelta myytiin 90 hehtaaria valtion maata suurelle Palm Hills Developments -yhtiölle.
Lakimiesten mukaan nyt vankilassa istuva entinen asuntoministeri Ahmed al-Maghrabi ohjasi ilman tarjouskilpailua kaupat Palm Hillsille, jossa hän on itse osakkaana.
Egyptin yleinen syyttäjä Abdel Megeed Mahmud määräsi maalikuun lopulla jäädyttämään al-Maghrabin kaiken omaisuuden. Sama koskee Palm Hillsin johtajaa Yasseen Mansuria, jonka perheen laaja bisnesimperiumi edustaa muun muassa General Motorsia, Opelia, Philip Morrista, MacDonaldsia, Red Bullia ja Mantracia.
Palm Hills kertoo nettisivuillaan, että sen yhteistyökumppaneihin kuuluvat hotelliyhtymä Ritz-Carlton sekä dubailaiset ja intialaiset luksusmatkailuyritykset.
Ex-asuntoministeriä syytetään muistakin rötöksistä. Hänen sanotaan myyneen saudiarabialaiselle kiinteistömogulille Kairosta tontin 35 euron neliöhinnalla, kun neliön todellinen arvo oli 600 euroa.
Huikeat hinnanerot
Lakimiehet peruisivat myös saudiarabialaisen prinssin Waleed bin Talalin kanssa tehdyn kaupan, jossa tämä osti Etelä-Egyptistä 40 000 hehtaaria 15 eurolla hehtaari. Yliopistosta valmistuneille egyptiläisille myytiin samoja tontteja lähes 500-kertaisella hinnalla.
Mubarakin hallituksen mukaan saudiprinssin yhtiö lupasi ottaa aavikon viljelyyn tuottaakseen ruokaa Egyptin markkinoille.
”Hallitus ei ole toistaiseksi esittänyt todisteita siitä, että maa on viljelyssä, vaikka sopimus tehtiin 13 vuotta sitten”, tutkijat huomauttavat.
Uusia keinottelu- ja korruptiotapauksia paljastuu nyt Egyptissä pyörryttävää vauhtia.
”Julkisessa omistuksessa ollutta maata varastaneita odottaa vankila. He ansaitsevat sen”, tapauksista tiedottava Hamza vakuuttaa.