Etelä-Somaliasta paetaan kuivuutta ja nälkää sekä naapurimaahan Keniaan että pääkaupunki Mogadishuun. Kuvan äiti ja tytär selvisivät hengissä vaarallisen matkan Mogadishun pakolaisleirille. Kuva: Etelä-Somaliasta paetaan kuivuutta ja nälkää sekä naapurimaahan Keniaan että pääkaupunki Mogadishuun. Kuvan äiti ja tytär selvisivät hengissä vaarallisen matkan Mogadishun pakolaisleirille.

Moni lapsi menehtyy pakomatkalla Somaliasta

Heikoimmat jäävät pientareille, kun nälkiintyneet perheet vaeltavat kohti Keniaa.

Teksti: Miriam Gathigah Kuva: Abdurrahman Warsameh

IPS — Somalian kuivuus ja sekasorto ovat muuttaneet Keniaan vievän väylän kuoleman valtatieksi. Pientareilla lojuu ruumiita, etupäässä lapsia, jotka ovat menehtyneet nälkään ja pakomatkan rasituksiin.
Kenialainen Ahmed Khalif työskentelee paikallisessa avustusjärjestössä ja ajaa usein Somalian Doblin kaupungin ja Kenian välistä tietä.
”Äidit eivät ole sydämettömiä jättäessään lapsensa tienposkeen, vaan he kamppailevat itsekin kuolemaa vastaan”, Khalif sanoo.
Hänen mukaansa evakkotiellä näkee enimmäkseen naisten ja lasten ryhmiä, jotka pakenevat kylistään kuivuutta Keniaan. Kun lapset eivät enää jaksa kävellä, he tuupertuvat pientareille. Muu perhe jatkaa vaellustaan tavoitteena saavuttaa valtakunnanraja ja sitten mahdollisesti ruoka-apua.
”On järkyttävää nähdä äärimmäisen nestehukan kuoleman partaalle kuihduttamia lapsia. He eivät enää puhu, vain makaavat”, Khalif kuvaa.
”Lasten silmät ovat painuneet syvälle kuoppiin, mutta silti he tuijottavat takaisin. Se on hyvin häiritsevää. Voisi ajatella, että perhe hylännyt lapset julmasti, mutta muutkin perheenjäsenet ovat samassa kunnossa. Ainoastaan halu päästä Keniaan Dadaabin pakolaisleirille pitää heidät liikkeessä.”
Matkan varrelle kuolleita lapsia ei haudata, mutta Dadaabin leirille on rakennettu hätähautausmaa.
Lapset, jotka selviytyvät leirille asti, ovat kävelleet vähintään kymmenen päivää polttavassa kuumuudessa hyeenoiden asuttaman ei-kenenkään maan läpi.
Sissit tukkivat reittejä
Eteläsomalialainen islamistiryhmä al-Shabaab vaikeuttaa pakolaisten matkaa Keniaan. ”Sissit estävät pakolaisten pääsyn hallitsemiltaan alueilta Dobliin, Somalian viimeiseen rajakaupunkiin”, Khalif kertoo.
Itse Doblin kaupunki on ollut jo kolme kuukautta Somalian hallituksen joukkojen valvonnassa, mutta al-Shabaab pitää maaseutua otteessaan. Doblista on Kenian rajalle vain 15 kilometriä, mutta islamistit pakottavat monet tekemään 4-9 päivän mittaisen kiertolenkin.
Myös pidemmällä reitillä on vaaransa. Vaeltavat maantierosvot raiskaavat naisia ja ryöstävät pakolaisten niukan omaisuuden.
Lapsikuolleisuus nousussa
Kenian Dadaabista on paisunut maailman suurin pakolaisleiri, jossa on jo yli 400 000 evakkoa. Uusia saapuu Somaliasta päivittäin vähintään 1 300, ja leirillä kuolee useita lapsia joka päivä.
YK:n mukaan tarvittaisiin yli 200 miljoonaa euroa, jotta kuivuuden piinaamia lapsia voitaisiin auttaa leirillä tulevan puolen vuoden aikana.
”Lapset ovat aivan liian kevyitä ikäisekseen. Itä-Afrikan kuivuus on tekemässä tyhjäksi lapsikuolleisuuden vastaisessa taistelussa saavutetut voitot”, YK:n lastenjärjestön Unicefin Kenian-edustaja Oliver Yambi sanoo.