Palkintoraadissa istuvat muiden muassa Graça Machel (vas.) Kuva: Palkintoraadissa istuvat muiden muassa Graça Machel (vas.)

Mo Ibrahim -palkinto hyvästä hallinnosta Afrikassa jaettiin pitkästä aikaa

Maailman suurin yksittäiselle ihmiselle jaettava rahapalkinto myönnettiin Namibian vielä hetken aikaa istuvalle presidentille Hifikepunye Pohamballe.

Teksti: Esa Salminen

Namibian presidentti Hifikepunye Pohamba on ensimmäinen Mo Ibrahim -palkinnon vastaanottaja sitten vuoden 2011.Palkinto jaetaan kehitysmyönteiselle valtionpäämiehelle, joka on valittu vaaleilla tehtäväänsä. Muita kriteerejä ovat se, ettei presidentti ole saanut istua vallassa kauempaa kuin maan perustuslaki sallii, ja se, että hänen on täytynyt jättää tehtävänsä viimeisen kolmen vuoden aikana.Palkinnon ovat Pohambaa ennen saaneet Mosambikin Joaquim Chissano vuonna 2007, Botswanan Festus Mogae vuonna 2008 ja Kap Verden Pedro Pires vuonna 2011. Sen jälkeen kriteerit täyttävää ehdokasta ei ole ennen Pohambaa löytynyt.Tarkkaan ottaen Pohambakaan ei täytä näitä kriteerejä, sillä hän on edelleen maansa presidentti. Pohamba on kuitenkin luvannut siirtää vallan nykyiselle pääministerille Hage Geingobille tässä kuussa, sillä Geingob voitti marraskuussa Namibian presidentinvaalit.Mo Ibrahim -palkinto on maailman arvokkain yksittäiselle ihmiselle jaettava tunnustus. Pohamba tulee saamaan viisi miljoona dollaria erissä seuraavan kymmenen vuoden aikana, ja sen jälkeen 200 000 dollaria vuosittain kuolemaansa saakka. Lisäksi Mo Ibrahimin säätiö harkitsee osoittavansa 200 000 dollaria vuosittain Pohamban ehdottamaan hyväntekeväisyyskohteeseen seuraavan kymmenen vuoden ajan.Hifikepunye Pohamba on Namibian pääpuolueen Swapon perustajajäseniä ja on ennen presidenttiyttään toiminut muun muassa Namibian maa-asioista vastaavana ministerinä. Palkintotoimikunnan puheenjohtaja Salim Ahmed Salim kehui palkinnon julistaessaan, että Pohamban kymmenvuotisella valtakaudella Namibia on sementoinut maineensa hyvin hallittuna, vakaana ja kansalaiset huomioon ottavana demokratiana.Mo Ibrahim Foundation: President Hifikepunye Pohamba wins the 2014 Ibrahim Prize for Achievement in African Leadership