korvaamaton

Miksi tarvitsemme ilmastovaalit? Korvaamaton-kampanjan sanansaattajat kertovat

Kehitys- ja ympäristöjärjestöjen yhteinen ilmastokampanja nostaa esiin sen, miten ilmastonmuutos uhkaa kaikkea korvaamatonta. Samalla päättäjiltä vaaditaan 1,5 asteen mukaista ilmastopolitiikkaa. Kampanjassa mukana olevat sanansaattajat kannustavat ilmastotekoihin.

Teksti: Ruut Tolonen

”Ilmastonmuutoksen torjuminen ei ole luopumista meille tutuista asioista, vaan se on paremman elämän turvaamista sekä meille että seuraaville sukupolville.”

Näin presidentti Tarja Halonen perustelee sitä, miksi ilmastonmuutoksen hillitsemisen tulee olla vaaliteema huhtikuun eduskuntavaaleissa. Halonen on myös yksi kehitys- ja ympäristöjärjestöjen Korvaamaton-ilmastokampanjan tukijoista.

Halosen mukaan Suomella on sekä ilmastokriisin torjuntaan tarvittavia keinoja ja että resurssit muutokseen.

”Meillä on ainutlaatuinen tilanne näyttää rohkaisevaa esimerkkiä ilmastopäätöksissä”, hän sanoo.

Halosen tavoin Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori ja Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen Arto O. Salonen näkee, että ilmastovaalit tarvitaan ennen kaikkea ihmiskunnan tulevaisuuden turvaamiseksi.

”Ilmastonmuutos uhkaa ainutlaatuisen nykyihmisen ainutkertaisen elämän mahdollisuuksia sinisellä planeetalla. ”

Kolarissa sijaitsevan Jounin Kaupan kauppias Sampo Kaulanen näkee ilmastovaaleissa mahdollisuuden merkityksellisyyden löytämiseen.

”Meidän tämän päivän valintamme vaikuttavat siihen, millaisen ympäristön jätämme lapsillemme. Haluaisin jättää jälkeeni jotain sellaista, millä on merkitystä myös tulevaisuudessa”, Kaulanen sanoo.

Luonto on elinehto

Monelle Korvaamaton-kampanjan tukijoista keskeisin syy vaatia ilmastovaaleja on halu vaalia luontoa.

”Luonto merkitsee minulle todella paljon. Kasvoin viettäen kesät saaristossa ja talvet rakentaen lumiukkoja. Luontoon menen rauhoittumaan, rentoutumaan ja latautumaan. Tehdään kaikkemme, jotta säilytämme tämän tuleville sukupolville”, sanoo Suomen jalkapallomaajoukkueen pelaaja Tim Sparv.

Laulaja Aino Venna muistuttaa, että suomalainen luonto on jo nyt uhattuna.

”Haluan metsäni hömötiaisten kera.”

Vapaalaskija Atte Lauhamaa on huolestunut siitä, että ilmastonmuutos vaarantaa luonnon tasapainon.

”Luonto on aina ollut korvaamaton osa elämääni – ilman luonnon tarjoamia mahdollisuuksia minä en olisi minä. Ilmastonmuutos uhkaa kaikkea, mitä pidän arvokkaana ja minkä haluan säilyttää jälkipolville.”

Jotta ilmastonmuutos voidaan pysäyttää, poliitikoilla on kiire. Nyt on viimeinen hetki toimia, muistuttaa Finlandia-palkittu kirjailija Laura Lindstedt.

”Hyvä eduskuntavaaliehdokas, sinun velvollisuutesi on ajatella isosti. Maailman mittakaavassa. Jos tulet valituksi, tee politiikkaa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi”, Lindstedt pyytää.

Ihmiset tekevät ilmastovaalit

Näyttelijä Elsa Saisio huomauttaa, että monet poliitikot perustelevat kunnianhimotonta ilmastopolitiikkaansa realismilla. Hänen mukaan ainoaa todellista realismia on myöntää, että ilmaston lämpenemisen suhteen olemme nyt jo myöhässä.

”Ilmaston lämpenemisen hillitseminen vaatii äärimmäisen kunnianhimoisia poliittisia ratkaisuita, vähempi ei riitä.”

Viime kädessä kansalaiset tekevät ilmastovaalit.

”Demokratiassa todellinen valta kuuluu ihmisille. Nyt on aika käyttää tuota valtaa ja äänestää eduskuntaan päättäjät, jotka tekevät 1,5 asteen mukaista politiikkaa ja kantavat vastuunsa maailman köyhimpien tukemisesta ilmastotoimissa. Vaaliuurnien lisäksi tahtotilaa voi näyttää Korvaamaton-ilmastomarssilla Helsingissä lauantaina 6. huhtikuuta”, sanoo Fingon ilmastoasiantuntija Hanna Aho.