Etelä-Meksikon Chiapasissa katolisen kirkon toiminta on saanut vaikutteita mayaintiaanien perinteistä. Kuvassa San Juan Chamulan kirkko. Kuva: Etelä-Meksikon Chiapasissa katolisen kirkon toiminta on saanut vaikutteita mayaintiaanien perinteistä. Kuvassa San Juan Chamulan kirkko.

Meksikossa homot perustavat omia seurakuntia

Katolisen kirkon tuomitseva asenne työntää seksuaalivähemmistöjä muihin uskontokuntiin.

Teksti: Emilio Godoy Kuva: Eeva Eronen

IPS — ”Kirkon sanomana ei pidä olla sormella osoittelu tai tuomitseminen, vaan hyväksyntä”, meksikolainen Alejandro González sanoo. Hänestä tuli hiljattain seksuaalivähemmistöjä ymmärtävän kirkon pappi.
Pohjoismeksikolaisessa Monterreyssa toimiva Valon talo -kirkko on osa maailmanlaajuista Metropolitan Community Churches (MCC) -liikettä.
Ensimmäinen MCC perustettiin vuonna 1968 Yhdysvaltain Los Angelesissa vastalauseena muiden kirkkojen homovastaisuudelle.
Protestanttinen MCC kokoaa erityisesti seksuaalivähemmistöjä, kuten homoja, lesboja sekä bi- ja transseksuaaleja.
Protestanttinen maailmanliike
MCC:llä on jäsenkirkkoja 23 maassa, joista valtaosa sijaitsee Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Euroopassa.
Monterreyn Valon kirkko perustettiin 1998. Sillä on nyt 80 jäsentä ja toimintaa myös Piedras Negrasissa sekä Guadalajarassa.
Seksuaalivähemmistöille myönteinen asenne on viime vuosina levinnyt Meksikossa protestanttisen ohella ainakin viiteen muuhun kirkkokuntaan.
Maan hallitseva katolinen kirkko tuomitsee homoseksuaalisuuden ja vastustaa homoliittoja.
Hengellisyys ja seksuaalisuus
Vuodesta 1981 pääkaupungissa Méxicossa toimineen Reconciliación (Sovitus) -kirkon pappi Salvador Barragán erosi katolisesta kirkosta 20 vuotta sitten.
”Halusimme luoda tilan, jossa hengellisyys voidaan kytkeä seksuaalisuuteen”, hän kertoo.
Sovitus-kirkolla on vain parikymmentä jäsentä, mutta jumalanpalveluksiin osallistuu jopa 70. Kirkko piti alussa yhteyttä MCC:hen, mutta ryhtyi itsenäiseksi vuonna 2006.
Helluntailaisilla oma kirkko
”Kirkko on kohdellut meitä kaltoin, ja halusimme rakentaa syrjimättömän kirkon”, pastori Liliana Huerta selittää. Hän kuuluu helluntailaisen homokirkon johtoon Meksikossa.
Vuonna 2000 perustetulla seurakunnalla on pari sataa jäsentä, ja se avaa marraskuussa toisen toimipisteen Méxicon etelälaidalla.
Vastaava helluntaikirkko toimii myös Argentiinassa, Brasiliassa, Portugalissa ja Espanjassa.
México sallii avioliitot ja adoption
Méxicon kaupunki on maaliskuusta lähtien sallinut homojen avioliitot ja adoptio-oikeuden.
Kaupungin siviilirekisterin mukaan lokakuun puoliväliin mennessä oli sinetöity 433 samaa sukupuolta olevien avioliittoa, jotka jakautuivat miltei tasan homojen ja lesbojen kesken.
Kirkkoja riittää
Meksikossa on 110 miljoonaa asukasta, ja heistä 90 prosentin arvioidaan olevan katolilaisia.
Maassa toimii 7 392 rekisteröityä uskonnollista yhteisöä, joista 7 360 on kristittyjä. Loput edustavat muun muassa juutalaista, islamilaista, buddhalaista ja hindulaista uskoa.
Kristillisistä seurakunnista 4 050 on evankelisia, 3 190 katolisia, 89 protestanttisia, 28 ortodoksisia ja 3 muita, sisäministeriön rekisteri kertoo.