Thu Thuy Nguyen (toinen oikealta) tekee ulkomaankauppaa ja markkinoi Vietnamin kulttuuria musiikin avulla. Kuva: Thu Thuy Nguyen (toinen oikealta) tekee ulkomaankauppaa ja markkinoi Vietnamin kulttuuria musiikin avulla.

Mat Troi Moi — epätavallinen naisyhtye Vietnamista

Perinteisiä soittimia ja sähköisiä taustoja. Maailma kylässä -vieraaksi tuleva ”uuden auringon yhtye” on Vietnamin ainoa kokonaan naisista koostuva soitinorkesteri.

Teksti: Esa Salminen

Vietnamilainen Mat Troi Moi alkaa soittaa oudon kaunista musiikkia tietokoneen ruudulla. Maailma tulee kylään nykyään hyvin helposti, jos tietää mitä etsiä verkosta. Uskomattoman kauniit naiset soittavat vietnamilaiselle yleisölle erikoisen näköisiä kielisoittimia, ja pian taustalle ilmestyy koneellinen rumpubiitti.”Me käytämme perinteisiä vietnamilaisia soittimia ja yhdistämme ne elektroniseen taustaan”, selittää sähköpostilla tavoitettu laulusolisti Thu Thuy Nguyen.Mat Troi Moi, suomeksi uuden auringon yhtye, on saapumassa ensimmäistä kertaa Suomeen toukokuun lopulla, kun Maailma kylässä -festivaali valtaa Helsingin Kaisaniemen.”Olemme todella innoissamme, että pääsemme ensimmäistä kertaa Suomeen. Toivottavasti osaamme välittää hyvän kuvan Vietnamin kulttuurista ja ihmisistä.”Yhä vähemmän naismuusikoitaVietnam on konservatiivinen yksipuoluemaa, joka ei loista kansainvälisissä ihmisoikeustilastoissa — ei sellainen, josta ehkä odottaisi maailmaa kiertäviä ”tyttöbändejä”.Nguyenin mukaan kulttuuri ei juuri rohkaise naisia ryhtymään muusikoiksi ja kiertämään maailmaa (mikäpä kulttuuri toisaalta rohkaisisi?), mutta varsinaista ennakkoluuloa tai syrjintää yhtye ei ole kohdannut.”On koko ajan vähemmän naisia, jotka opiskelevat musiikkia”, Nguyen pahoittelee.”Vietnamissa on kyllä joukko muitakin naisbändejä, mutta kaikki muut ovat vain lauluyhtyeitä, ne eivät soita mitään. Me olemme ylpeitä siitä, että olemme ainutlaatuisia Vietnamissa tässä suhteessa.”Entä mistä Mat Troi Moi laulaa?”Enimmäkseen musiikkimme kertoo Vietnamin vapaudesta ja kulttuurista, niissä ylistetään Vietnamin naisia ja kerrotaan rakkaustarinoita tai käsitellään Vietnamin historiaa.”Musisoiva kaupan ammattilainenThu Thuy Nguyen on myös kauppatieteilijä ja tekee uraa Thaimaan-kauppaa harjoittavassa yrityksessä. Kahden uran sovittaminen on Nguyenin mukaan mahdollista — ja tärkeää.Virallisesti sosialistinen Vietnam on siirtynyt nopeasti kohti markkinataloutta, ja se on noussut maailman suurimmaksi cashewpähkinöiden tuottajamaaksi. Maa liittyi Maailman kauppajärjestö WTO:hon vuonna 2006.”Kauppa on erittäin tärkeää Vietnamin kehitykselle. Vietnam ja Thaimaa ovat tehneet kauppaa vuosikymmeniä, ja se hyödyttää molempia maita”, Nguyen sanoo.www.maailmakylassa.fiMat Troi Moin kotisivut