Maailman talousfoorumi haastaa Afrikan kasvustrategiat

Tansaniassa kokoontuva Maailman talousfoorumi keskittyy miettimään, miten Afrikka pääsisi kiinni kestävään talouskasvuun osana taantumasta toipuvaa maailmantaloutta.

Teksti: Sanna Jäppinen

WEF

Presidentti Kikwete isännöi talousfoorumin konferenssia, jonka yhtenä teemana on juhlistaa Afrikan siirtomaiden itsenäistymispyrkimysten käynnistymistä 50 vuotta sitten.
Maailman talousfoorumin (WEF) Afrikka-konferenssi järjestetään 5.-7. toukokuuta 20. kerran, tällä kertaa Dar es Salaamissa, Tansaniassa. Kokouksen teemana on maanosan kasvustrategioiden uudelleenarviointi.
”Afrikka on mahdollisuuksien manner, joka on kasvusuunnassa huolimatta maailman tämänhetkisestä taloudellisesta epävakaudesta”, totesi tilaisuutta isännöivä Tansanian presidentti Jakaya Kikwete kokouksen alla.
Konferenssin järjestäjien mukaan nyt olisi syytä kaivaa esille niitä syitä, jotka ovat mahdollistaneet Afrikan maiden yllättävänkin nopean toipumisen globaalista taantumasta.
IMF: Afrikan talouskasvu lähentelee viittä prosenttia
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tuoreen ”World Economic Outlook” -raportin mukaan Afrikan kasvuluvut näyttävät jopa aiemmin ennustettua ruusuisemmilta: tänä vuonna maanosan kokonaisbruttokansantuotteen kasvuksi arvioidaan 4,7 prosenttia ja ensi vuonna jopa 5,7 prosenttia.
Rikkaissa teollisuusmaissa kasvuennusteet ovat miinusmerkkisiä, ja maailmanlaajuinen keskiarvo talouskasvulle on 4,2 prosenttia. Vaikka Afrikalla siis näyttää globaalissa katsannossa menevän hyvin, muistutetaan IMF:n raportissa, että vuosien 2002-2007 ennätyslukuihin – noin 6,5 prosentin vuotuiseen kasvuvauhtiin – on Afrikallakin matkaa.
IMF:n mukaan Afrikan kasvua puoltaa se seikka, että yhä useampi taho maailmassa kärkkyy mahdollisuuksia päästä apajille Afrikan nousevista markkinoista, The Independent lehti kirjoittaa.
Se, miten maanosan maat voisivat itse hyötyä yhteistyöstä erityisesti Kiinan ja Intian kaltaisten uusien talousmahtien kanssa, on yksi talousfoorumin kokoontumisen keskeisistä teemoista.
Huomio myös terveydenhuoltoon
Jättikonferenssi kerää myös soraääniä: esimerkiksi terveydenhuollon puolesta kampanjoivat aktivistit yli kymmenestä Afrikan maasta ovat ilmoittaneet pitävänsä mielenosoituksen tilaisuuden yhteydessä, kirjoittaa All Africa -uutisportaali. Tavoitteena on kiinnittää niin paikallisten kuin kansainvälistenkin päättäjien huomio talouden ohella kansanterveyden kohentamiseen.
Talous ei voi kukoistaa, jos kansalaiset eivät ole terveitä, aktivistit muistuttavat.
Konkreettinen esimerkki terveydenhuollon merkityksen vähättelemisestä on HIV-epidemian ennaltaehkäisyyn ja hoitoon tarvittavan rahoituksen puute, All Africa kirjoittaa. Lunastamattomien rahoituslupausten takia yli 10 miljoonaa HIV-potilasta on edelleen vailla asianmukaista hoitoa.

Lisää tietoa aiheesta

World Economic Forum on Africa -sivusto
The Independent: IMF sees faster Africa growth
All Africa / Health -e: Activists ”Watching” African Leaders