Kuvakollaasissa Hassan Maikal, Dub FX ja Eva Biaudet.
Kuvat: Sony Music, Django Music ja Benjamin Ilmoni.

Maailma kylässä muuttuu kasvisruokafestivaaliksi – ohjelmassa mm. Dub FX, Hassan Maikal, Eva Biaudet

Kestävän kehityksen ja maailman kulttuureiden ilmaisfestivaali, Maailma kylässä, järjestetään toukokuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26.5. Helsingin Suvilahdessa. Ohjelmassa nähdään muun muassa Dub FX feat. Mr. Woodnote, Hassan Maikal ja kansanedustaja Eva Biaudet (r.). Festivaali panostaa entistäkin enemmän kestäviin ja vastuullisiin ratkaisuihin; jatkossa katuruokakojuissa on tarjolla vain kasvisruokaa. Viime keväänä 50 000 kävijää houkutelleen Maailma kylässä -festivaalin teemana on rohkeus.

”Kasvisruoan tarjoaminen auttaa meitä vähentämään hiilijalanjälkeämme ja edistämään ympäristöystävällisiä käytäntöjä. Pyrimme toimimaan mahdollisimman laajasti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Käytännössä se tarkoittaa muun muassa festivaalin aiheuttamien ympäristöhaittojen minimoimista ja hyvittämistä. Esimerkiksi ulkomailta saapuvien artistien lentojen yhteissummasta lahjoitamme vuosittain 10 prosenttia Fingon jäsenjärjestön ympäristötyöhön. Pyrimme myös välttämään mannertenvälisiä lentoja”, kertoo festivaalin viestintäpäällikkö Nelli Korpi.

Dub FX, Hassan Maikal ja Eva Biaudet kevään festivaalille

Maailma kylässä -festivaalin yksi pääesiintyjistä on ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva Dub FX, joka esiintyy yhdessä Mr. Woodnoten kanssa. Omaperäisen yhden miehen live-looping-tyylin kehittänyt australialaisartistion myynyt yli satatuhatta levyä, esiintynyt suurilla festivaaleilla ympäri maailmaa ja kerännyt yli 150 miljoonaa YouTube-katselukertaa. Dub FX:n esitykset pohjautuvat reaaliajassa looper- ja efektipedaaleilla luotuihin monitasoisiin musiikkiteoksiin, jotka koostuvat äänimaisemista, beatboxaamisesta ja laulamisesta. Artisti haluaa sanoituksillaan antaa voimaa ja toivoa ihmisille:

”Päätin kauan sitten, että haluan lisätä positiivisuutta maailmaan. Voin tehdä sitä inspiroimalla ihmisiä tiedostavilla ja samaistuttavilla lyriikoilla.”

Festivaalin musiikkiohjelmistoon on varmistunut myös Helsingin Kontulasta kotoisin oleva rap- ja r’n’b-artisti Hassan Maikal, joka nappasi debyyttialbumillaan Betonitarha peräti neljä Emma-ehdokkuutta. Parhaillaan toista albumiaan valmistelevan Maikalin musiikissa kuullaan aiempaa enemmän vaikutteita afrikkalaisesta, erityisesti somalialaisesta musiikista. Maikal on kertonut haluavansa vaikuttaa nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn.

Puheohjelmaan on varmistunut festivaalia järjestävän Fingon marraskuussa valittu puheenjohtaja, kansanedustaja Eva Biaudet (r.). Ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon puolestapuhujana, vaikuttajana ja edistäjänä tunnettua Biaudetia haastattelee vapaa toimittaja ja Vikesin asiantuntija Wali Hashi.

Lisää ohjelmaa julkaistaan maaliskuussa. Festivaalilla on noin 75 ohjelmanumeroa musiikista keskusteluihin ja puheisiin, elokuviin, lastenohjelmaan, taiteeseen, työpajoihin ja katutaide-esityksiin. Maailma kylässä -festivaalin pääyhteistyökumppaneita ovat Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, Kirkon Ulkomaanapu ja Maailman Kuvalehti.

Näytteilleasettajaksi tai vapaaehtoiseksi?

Maailma kylässä -festivaali on suuri kestävän kehityksen ja oikeudenmukaisen maailman puolesta toimivien messutapahtuma. Näytteilleasettajaksi voi ilmoittautua vielä helmikuun loppuun asti. Mainostilaa voi varata maaliskuun lopulle. Vapaaehtoisia tarvitaan myös runsaasti; hauskaan ja opettavaiseen festarihommaan ilmoittautuminen avautuu helmikuussa ja päättyy toukokuun alussa. Muistathan myös, että organisaatiot voivat ehdottaa festivaalille kulttuuriohjelmaa 15.1. asti.

Tule rohkeasti mukaan, sillä rohkeus muuttaa maailmaa.

Lisätiedot

Viestintä: Nelli Korpi, nelli.korpi@fingo.fi, +358 50 317 6698
Ohjelma: Johanna Eurakoski, johanna.eurakoski@fingo.fi, +358 50 317 6696
Näytteilleasettajat ja alue: Maria Hopponen, maria.hopponen@fingo.fi, +358 50 317 6742
Yhteistyökumppanit: Marjo Martin, marjo.martin@fingo.fi, +358 50 317 6694
Tilaa uutiskirje.

Maailma kylässä on vuodesta 1995 alkaen järjestetty kestävän kehityksen festivaali, joka käy keskustelua ajankohtaisista globaaleista aiheista ja herättelee ihmisiä toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Kymmeniä tuhansia ihmisiä ja satoja organisaatioita keräävä kansainvälinen ilmaistapahtuma järjestetään 25.–26.5.2024 Helsingin Suvilahdessa teemalla Rohkeus. Festivaalin arvot ovat: monimuotoisuus, innostavuus, yhdenvertaisuus, vastuullisuus ja yhteisöllisyys. Tuottaja on Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry, joka on noin 270 kehitysjärjestön kattojärjestö. Pääyhteistyökumppaneita ovat Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimistoKirkon Ulkomaanapu ja Maailman Kuvalehti.