Artisti Jupiter Okwess keikalla Maailma kylässä -festivaalilla.
Jupiter & Okwess vuoden 2018 Maailma kylässä -festivaalilla. Kuva: Nikke Puskala

Maailma kylässä -festivaali järjestetään keväällä 2022 pienimuotoisemmin

COVID-19-pandemia on aiheuttanut tapahtumanjärjestäjille pitkittyneen epävarmuustilan, mistä johtuen Maailma kylässä -festivaalia järjestävä Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry joutuu muuttamaan tapahtuman toteutustapaa huomattavasti pienemmäksi. Suomen suurimpien festivaalien joukkoon lukeutuva Maailma kylässä järjestetään tänä keväänä pienimuotoisemmin verkossa ja pandemiatilanteen salliessa livenä Helsingissä.

− Jo kolmatta vuotta epävakaana jatkuva pandemiatilanne on aiheuttanut sen, että jouduimme jo tässä vaiheessa vuotta tekemään vaikean päätöksen järjestää Maailma kylässä -festivaali tulevana keväänä suunniteltua pienimuotoisemmin, Fingon toiminnanjohtaja Juha-Erkki Mäntyniemi kertoo.

Aiemmin Kaisaniemen puistoon sijoittunut kestävän kehityksen suurtapahtuma piti järjestää tänä keväänä ensimmäistä kertaa Suvilahdessa 28.–29.5. Pandemiasta johtuen kevään 2020 festivaali peruttiin ja vuoden 2021 tapahtuma järjestettiin täysin virtuaalisena.

Riski tapahtuman peruuntumisesta liian suuri

− Vaikka pandemiatilanteen kohenemisesta on jo saatu ensimerkkejä, riski siitä, että uusi variantti ja sen mahdollisesti aiheuttamat rajoitukset toteutuisivat myöhemmin keväällä, on meille ilmaistapahtumaa järjestävänä kansalaisjärjestönä yksinkertaisesti liian suuri.

Suurtapahtuman järjestäminen vaatii mittavia taloudellisia sitoumuksia, jotka on tehtävä useita kuukausia ennen tapahtumaa.

− Olemme vastuussa päätöksestämme koko festivaalin tuotantoketjulle ja hyvin pahoillamme siitä, ettemme pysty tarjoamaan festivaalin sidosryhmille ja yleisölle sitä innostavaa ja elämyksellistä suurtapahtumaa ja yhdessäolon hetkiä, joita olimme itsekin odottaneet. Väistämättä tapahtuman järjestäminen pienimuotoisemmin aiheuttaa myös suoria tulonmenetyksiä jo kohtuuttomasti kärsineille tapahtuma-alan toimijoille, Mäntyniemi jatkaa.

Fingossa pidetään merkittävänä epäkohtana sitä, että paljon tapahtumia järjestävät, voittoa tavoittelemattomat arvonlisäverottomat yhteisöt eivät ole kuuluneet tapahtuma-alan turvaksi suunnitellun tapahtumatakuun piiriin.

Maailma kylässä levittäytyy kaupungille ja verkkoon

Maailma kylässä -festivaali järjestetään kuitenkin pienemmässä mittakaavassa. Puheohjelma toteutetaan suunnitelmien mukaisesti ja striimataan verkkoon. Samoin koko elokuvaohjelmisto on verkossa vapaasti katsottavissa festivaalin aikana ja sitä edeltävällä viikolla. Lisäksi suunnitteilla on kaupungille sijoittuvia konsertteja ja muuta kulttuuriohjelmaa. Myös näytteilleasettajien osallistumismahdollisuuksia mietitään.

– Pyrimme parhaamme mukaan tarjoamaan festivaalin tekijöille, kumppaneille ja kävijöille innostavia ja uudenlaisia osallistumismahdollisuuksia myös kooltaan pienemmässä festivaalitoteutuksessa. Hajauttamalla ohjelmaa laajemmalle alueelle pienennämme samalla riskiä suurten ihmismäärien kokoontumisesta yhteen paikkaan. Lisäksi verkkoon toteutettavaa ohjelmaa on mahdollista seurata eri puolilta Suomea, festivaalin ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski kertoo.

Lisätiedot

Festivaalin viestintäpäällikkö Nelli Korpi, nelli.korpi@fingo.fi, +358 50 317 6698
Festivaalin ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski, johanna.eurakoski@fingo.fi, +358 50 317 6696

Pressikuvat Flickristä
Facebook
Twitter
Instagram