Maailma kylässä -festari myös radioaalloilla

Festivaalin musiikki ja teemat tulvivat kylään myös radioaalloilla ja nettiradion kautta koko festariviikon ajan. DJ:nä muiden muassa Paleface, Papa Montero ja DJ Svengali.

Teksti: Miina Poikolainen

Tänä vuonna Maailma kylässä -festaritunnelmaan voi virittäytyä myös radiota kuunnellen. Radio starttaa festivaaliviikon maanantaina 23.5. ja on kuunneltavissa aina sunnuntai-iltaan asti.

Maailma kylässä -radion asiaohjelmissa toistuvat samat teemat kuin festareillakin: vapaaehtoistyö, esteettömyys, monimuotoisuus ja Afrikka. Teemoja lähestytään vieraiden kautta. Haastateltavina tulee olemaan niin artisteja kuin eri järjestöjenkin edustajia. Radio kuuluu netissä Maailma kylässä -nettisivuilla ja taajuudella 101,04.

”Viikolla käsitellään asiat ja viikonloppuna juhlitaan”, tuottajat Aapo Rikala ja Reija Jousjärvi kertovat.

Radio haaveissa jo pari vuotta

Radiossa kuullaan musiikkia ympäri maailman sekä festarin esiintyjiltä että muiltakin artisteilta. Suosikkiraitojaan soittavat muun muassa Paleface, Papa Montero ja Dj Svengali. Kepan, Metropolia ammattikorkeakoulun, Laajasalon opiston ja Helsingin kaupunginkirjaston yhteistyönä tuottama festariradio toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa.

Helsingin kaupunginkirjastolla äänituottajana työskentelevä Rikala oli haaveillut Maailma kylässä -festariradiosta jo pari vuotta. Häntä kiinnostaa toteuttaa pieniä täsmäradioita, joissa kaupunkikulttuuri pääsee esittäytymään monipuolisesti.

”Jos tämä MK-radio toimii mallikkaasti, konseptia voisi monistaa esimerkiksi erilaisiin kyläjuhliin”, Rikala visioi.

Kirjastoauto tulee kylään

Radio-ohjelmaa lähetetään viikolla Kirjasto 10:stä ja viikonlopun ajan kirjastoautosta, joka parkkeerataan festarialueelle Kaisaniemeen. Samalla tuodaan kirjasto kaupunkilaisten luo. Festarikävijät voivat piipahtaa bussissa lainaamassa kirjoja tai vaikka toivomassa musiikkia radiolähetykseen.

Viikonlopun haastatteluissa kuullaan artistivieraita ja näytteilleasettajia sekä nautitaan festaritunnelmasta. Ohikulkijoita nykäistään tilaisuuden tullen hihasta ja pyydetään kertomaan omia festarifiiliksiään.

”Kun aamulla aukaisee radion, kuulee vähintään, kannattaako tänään laittaa kumpparit jalkaan vai ei”, Rikala sanoo.

”Jos joku vielä kotona miettii, kannattaako lähteä, niin toivottavasti mieli muuttuu, kun radiossa huudetaan, että nyt ne sandaalit jalkaan ja tänne!” Metropoliassa kolmatta vuotta opiskeleva Jousjärvi nauraa.

Ohjelmaa ei tehdä pelkästään festarivieraille vaan myös niille, jotka eivät aio syystä tai toisesta liikahtaa kotoaan kohti Kaisaniemeä, Rikala huomauttaa.

”Jo se, että tänne Suomeen saadaan esimerkiksi nepalilaisten näkövammaisten bändi, on ihan mahtavaa. On hienoa, jos pystymme välittämään festaritunnelmaa radion kautta”, Jousjärvi toteaa.

Festivaalin pääjärjestäjä on Kepa.

Nettiradio ja ohjelmakartta osoitteessa: www.maailmakylassa.fi/radio
Suora linkki radiolähetykseen (avaa uuden ikkunan)