Ipanapa otti pienen yleisön haltuun heti festarin aluksi. Kuva: Ipanapa otti pienen yleisön haltuun heti festarin aluksi.

Maailma kylässä -festari aukesi auringossa

Ipanapa ja The Capital Beat avasivat vuoden 2011 Maailma kylässä -festivaalin. Tunnelma nousi ensitahtien mukana nopeasti taivaisiin.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Leif Laaksonen

Kun kello alkoi lähestyä yhtätoista, lastenvaunujen armada vyöryi Kaisaniemen puistoon. Joukon mukana saapuivat Tero, Kiki ja Lin.”Tuleeko hiiri kiireinen?” kysyy Lin, 4.”Ei tiedetä mitä ne tänään soittavat”, äiti-Kiki vastaa.”Kenellä on kuravaatteet mukana?” aloittaa Ipanapan laulaja Antti Koivula. Kaikki nostavat kädet pystyyn.”Kenellä on vanhemmat mukana?”Puolet käsistä, ne pienimmät, jäävät ilmaan. Ja kun ensimmäinen pitkä spiikki päättyy kysymykseen: millä eläimellä on siimahäntä, Lin innostuu – Hiiri kiireinen!Maailma kylässä -festivaali on alkanut, ja Helsinki on taas hetkisen osa maailmaa. Linin isää Teroa kiinnostavat Ipanapan lisäksi Tuomari Nurmion iltapäivän keikka, ja vietnamilaisen Mat Troi Moin ensiesiintyminen Suomessa.Ipanapan laulusolistina tänään toimiva, Tiktakin riveissä kuuluisuuteen ampaissut Petra jammailee lavan takana.”Tosi hyvä fiilis! Aurinkokin tuli juuri sopivasti! Ja mikä tärkeintä, kaikki tuntuvat olevan hyvällä mielellä!”Viileä aamu olikin kirkastunut auringonpaisteeksi sound checkin viime tahdeissa, eikä kuravaatteille näyttänyt olevan käyttöä. Pilvet pyyhkivät nopeasti Kaisaniemen ylitse. Vaikka pieni kuuro festarikansan kastelisikin, se tuskin menoa haittaisi.Pääkaupunki sykkii reggaetaKun viereisen teltan Monsuuni-lavalla alkaa The Capitalin Beatin sound check, Teron pää kääntyy.”Kuulostaapa hyvältä tuo virittely.”Teltta täyttyy nopeasti vähän Ipanapan dikkareita vanhemmasta väestä, keski-ikä nousee kolmeenkymmeneen. Juontaja Papa Montero virnistää, ja luettelee lavan esiintyjiä… Pertti Kurikan nimipäivät, Signmark ja ”vähän pidempää kuin Olavinlinnasta” paikalle saapuva sambialainen Karen Mukupa yhtyeineen.”Tästä voivat nauttia niin nuoret, lapset, lapsenlapset kuin isoisätkin.”Torvisektio astelee lavalle ensimmäisenä, ja saa raikuvat aplodit. Kun The Capital Beat aloittaa reggaepoljennon, Montero vielä huutaa: tämän paremmaksi ei voi lauantaiaamu muuttua!Maailmaa paremmaksi!Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla kuullaan, koetaan ja nähdään viikonlopun aikana 150 ohjelmanumeroa. Nelisensataa näytteilleasettajaa ja myyjää asettelivat lauantaiaamuna esille vaatteita, koruja, eksoottisia ruokia … ja satoja erilaisia tapoja parantaa maailmaa.Kaisaniemen puiston suuri Mahdollisuuksien tori -teltta oli pian pullollaan halua kohti oikeudenmukaista maailmaa: on Reilua kauppaa, vapaaehtoistyötä, luonnonsuojelua, lasten ja naisten oikeuksia – ja hyvää mieltä.Tunnelmasta tekee ehkä vielä suloisempaa se, ettei tänä keväänä ole aina tuntunut siltä, että Suomessa ollaan osa suvaitsevaista ja moninaista maailmaa. Sitä ei tänä toukokuisena viikonloppuna edes muista todeksi. Maailma on taas tullut kylään, ja hyvä niin.www.maailmakylassa.fi