Lääkäri tutkii pientä keuhkokuumepotilasta sairaalassa Tansanian pääkaupungissa Dar es Salaamissa. Kuva: Lääkäri tutkii pientä keuhkokuumepotilasta sairaalassa Tansanian pääkaupungissa Dar es Salaamissa.

Kun lääkkeet eivät enää toimi

Tuberkuloosi, kolera ja punatauti muuttuvat jälleen hengenvaarallisiksi, jos antibioottiresistenssiin ei puututa. Maailman päättäjät ovat heräämässä hitaasti ongelmaan.

Teksti: Martin Khor Kuva: Kristin Palitza

IPS — Ihmiskunta on vaarassa hävitä taistelun antibioottiresistenttejä bakteereita vastaan. Esimerkiksi tuberkuloosi on tekemässä paluuta vaarallisena sairautena.Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailmassa oli vuonna 2011 puoli miljoonaa tuberkuloositapausta, joihin suurin osa lääkkeistä ei purrut. Yhdeksää prosenttia näistä tapauksista ei voitu hoitaa lainkaan.Yhdysvalloissa sairastuu noin kaksi miljoonaa ihmistä joka vuosi antibiooteille vastustuskykyisen bakteerin aiheuttamaan infektioon. Prosentti sairauksista johtaa kuolemaan.Geeni tekee superbakteerinYksi huolestuttavimmista tekijöistä on geeni nimeltä NDM-1, joka löydettiin vuonna 2006 kolibakteerista. Geenillä on kyky muuttaa bakteeria niin, että siitä tulee vastustuskykyinen antibiooteille.NDM-1 pystyy hyppäämään yhdestä bakteerilajista toiseen nopeasti ja helposti. Vuonna 2010 tutkijat löysivät geenin kahdesta eri bakteerityypistä, mutta nyt määrä on jo kymmenkertainen.Eniten NDM-1-geeniä kantavia bakteereita esiintyy Intiassa ja Pakistanissa, mutta huolena on, että ne leviävät muuallekin maailmaan.”Riskinä on, että kaikista antibiooteista tulee hyödyttömiä.Streptokokin aiheuttama nielutulehdus tai naarmu lapsen polvessa saattavat jälleen muuttua tappaviksi”, totesi WHO:n johtaja Margaret Chan jo vuonna 2012.Jos ongelmaan ei puututa, kauhukuva saattaa toteutua muutamassa vuosikymmenessä, ennustaa Englannin johtava terveysviranomainen Sally Davies.Lihakarjaa lääkitään turhaanAntibioottiresistenssin syynä on tutkimusten mukaan se, että lääkkeitä käytetään liikaa ja liian pitkään.Yhdysvalloissa niitä on käytetty lihakarjan lihasmassan kasvattamiseen. Viime joulukuussa maan elintarvike- ja lääkevirasto FDA suositteli, ettei antibiootteja käytettäisi eläinten kasvattamiseen. Lääkitseminen olisi sallittua vain eläinlääkärin määräyksestä.Johtavat eläinten lääkkeiden valmistajat ovat pitkälti hyväksyneet suosituksen, mutta sitä ei pidetä riittävänä. Kasvun edistämisen sijaan lääkkeitä käytetään nyt yhtä laajalti ja pitkittyneesti tautien ehkäisyyn.Toukokuussa vihdoin toimintaa?Terveysministerien on määrä päättää WHO:n toukokuun kokouksessa, mihin toimenpiteisiin  antibioottiresistenssin suhteen ryhdytään.Asiasta on pidetty kokouksia ennenkin, mutta nyt jotain saattaa todella tapahtua. Britannian kaltaiset vaikutusvaltaiset maat ovat alkaneet vihdoin ymmärtää, kuinka vuosien passiivisuus on jättänyt ongelman muhimaan.Järjestöt ja tutkijat ovat syyttäneet lääkeyhtiöitä antibioottien epäeettisestä markkinoinnista. Tarjoukset johtavat helposti niiden turhaan käyttöön.Kaivataan ohjeita ja sääntöjä siitä, miten antibiootteja markkinoidaan, missä tilanteissa niitä määrätään ja miten niitä käytetään oikein.Tehokkaat uudet lääkkeet ovat vapailla markkinoilla liian kalliita köyhille. Jos tautien leviäminen halutaan estää, niiden edullinen saatavuus on taattava kaikille.