Koulutetuille meksikolaisille töitä Kiinasta

Koulutetut etsivät töitä ulkomailta kielimuurin ylikin. Osaajat kelpaavat kiinalle.

Teksti: Emilio Godoy

IPS — Meksikolainen lentäjä Armando Arauz valmistautuu siirtymään kiinalaisen yhtiön palvelukseen.
”Kiinalaiset ovat hyvin vaativia. Pitää suorittaa teknisiä ja käytännöllisiä kokeita, ja lääkärintarkastus on tiukka”, 41-vuotias Arauz kertoo.
Hän menetti työnsä viime elokuussa, kun lentoyhtiö Mexicana keskeytti toimintansa talousvaikeuksien takia.
Kiina ei enää etsi Latinalaisesta Amerikasta pelkästään raaka-aineita, myös koulutettu työvoima kelpaa. Listan kärjessä ovat insinöörit, arkkitehdit ja eri alojen suunnittelijat.
”Useat tutkimukset ovat paljastaneet yllättäen, että korkeinta koulutusta vaativilla aloilla palkat ovat Kiinassa paremmat kuin Meksikossa”, Meksikon autonomisen yliopiston taloustutkija Dussel Peters kertoo.
Meksikolainen Jair Gutierrez, 31, työskenteli Kiinan Guangzhoussa puoli vuotta 2009 ja aikoo nyt takaisin. Hän suunnitteli pelikonsoleita Kiinassa toimivalle korealaisyritykselle.
Toistaiseksi muuttoliike Meksikosta Kiinaan on ollut vähäistä kielimuurin ja kalleuden vuoksi. Sitä vauhdittaa kuitenkin työttömyys, joka Meksikon pankin mukaan nousi viime vuonna talouskriisin vuoksi viiteen prosenttiin.
Meksiko kärsii muutenkin aivovuodosta. Opetusministeriön mukaan joka kahdeksas koulutettu meksikolainen lähtee työn etsintään ulkomaille, pääasiassa Yhdysvaltoihin.