Etvo-ohjelman Anni Vihriälä (vas.) esitteli mahdollisuuksia saada kokemusta kehitysyhteistyöstä Etelässä. Kuva: Etvo-ohjelman Anni Vihriälä (vas.) esitteli mahdollisuuksia saada kokemusta kehitysyhteistyöstä Etelässä.

Kepassa annettiin aikaa vapaaehtoistyölle

Nyt kuudetta kertaa järjestetty Anna aikaa -tapahtuma tarjosi vapaaehtoistöitä Suomessa ja ulkomailla. Vapaaehtoistyöhön panostetaan nyt monessa järjestössä aiempaa enemmän, ja vapaaehtoistyön teemavuosi näkyy myös Kepan toiminnassa.

Teksti: Miina Poikolainen Kuva: Miina Poikolainen

Kepan toimistolla järjestettiin torstaina 3. helmikuuta Anna aikaa -tapahtuma, jossa vapaaehtoisia etsivät järjestöt ja vapaaehtoistyötä etsivät saavat tilaisuuden tutustua. Tällä kertaa mukaan oli ilmoittautunut 20 eri alan järjestöä. Iltapäivän aikana toimistolla kävi seitsemänkymmentä uteliasta, jotka olivat valmiita antamaan aikaansa erilaisiin vapaaehtoistehtäviin.
Vuosi 2011 on Euroopan unionin vapaaehtoistyön teemavuosi, ja se myös näkyy Kepan toiminnassa eri yhteyksissä. Kepa pyrkii tuomaan järjestöjä ja vapaehtoisia yhteen Anna aikaa -tapahtuman lisäksi esimerkiksi toukokuussa Maailma kylässä -festivaaleilla. Myös Kepan nettisivujen osallistumiskoneen avulla voi etsiä itselleen sopivaa toimintamuotoa.
Uusia avauksia
Tänä vuonna tapahtumaan oli ilmoittautunut useita sellaisia järjestöjä, jotka eivät aiemmin ole olleet mukana tai joilla ei ole ollut tarjota vapaaehtoistyötä.
Solidaarisuus-järjestössä oli havahduttu vapaaehtoistyön teemavuoteen.
”Meillä on tähän asti ollut vain kolme vapaaehtoistyöntekijää, joten tämä on meille ihan uutta. Vapaaehtoistyön teemavuoden takia aloimme miettiä, pitäisikö meidänkin olla jotenkin mukana”, Kaisa Väkiparta kertoi.
Järjestössä olisi tarjota erilaisia viestinnän tehtäviä, käännöstöitä ja tapahtumissa avustamista. He kertoivat hyvän esimerkin koulujen kanssa tehtävästä yhteistyöstä: eräs lukion kieltenopettaja oli ehdottanut, että hän voisi teettää käännöksiä oppilaillaan.
Myös SOS-lapsikylä-järjestö etsi nyt ensimmäistä kertaa vapaaehtoisia.
”Vapaaehtoistoimintamme on vasta starttaamassa ja keräämme reserviä. Apua tarvitaan erilaisiin tapahtumiin auttamaan ja jakamaan esitteitä, lipaskeräyksiin ja vaikka pihatalkoisiin. Otamme ideoita vastaan, jos joku haluaa tarjota omaa osaamistaan. Saa nähdä, minkälaiseksi toiminta muodostuu”, Elina Pitkäranta ja Anna Savela sanoivat.
Ulkomaat kiinnostavat
Monia tuntui kiinnostavan erityisesti ulkomaille suuntautuvat vapaaehtoistyöt. Pihla Kimmo ja hänen äitinsä Päivi Kimmo selailivat sohvalla eri järjestöjen esitteitä. Pihla kertoi hakeneensa ICYE-vaihto-ohjelmaan ja Päiviäkin voisi kiinnostaa työ ulkomailla.
”Pihlan kautta kiinnostuin vapaaehtoistoiminnasta ja haen nyt itselleni jotain. Ulkomaille suuntautuvat matkat kiinnostaisivat, se voisi olla toiminnallinen loma.”
Entä paljonko aikaa Päivi olisi valmis antamaan vapaaehtoistyöhön?
”Riippuu ihan siitä, mitä toiminta olisi. Esimerkiksi yksi viikonloppu kuukaudessa voisi olla sopiva. Mutta jos on kivaa toimintaa ja mukava ryhmä, niin miksei kerran viikossakin.”
Myös Sanna Hagelberg oli kiinnostunut ulkomaille lähtemisestä ja työstä esimerkiksi lasten, vanhusten tai luonnon hyväksi. Hänellä on aiempaa kokemusta WWF:n öljyntorjuntajoukoista ja Maailma Kylässä -festarin vapaaehtoistöistä.
”Valmistun kohta koulusta ja voisin lähteä vaikka vuodeksi ulkomaille. Myös WWF:n talkooleirit kuulostivat kiinnostavilta. On vaikeaa sitoutua johonkin jatkuvaan toimintaan, mutta leirit tai pidempi oleskelu ulkomailla olisivat hyviä vaihtoehtoja”, Sanna totesi.
Perheineen paikalle saapuneella Mirva Montilla ei ollut aiempaa vapaaehtoistyökokemusta.
”Tämä on mielenkiintoinen tilaisuus. Jokaisen järjestön luona on hyvin osattu kertoa toiminnasta. Joku naistyö Suomessa tai ulkomailla kiinnostaisi eniten. Voisin hankkia ensin kokemusta Suomesta ja sitten suunnata ulkomaille. Aikaa minulla olisi antaa vaikka kuinka paljon. ”
Löytyikö Se Oikea?
Kristiina Tolonen viihtyi pitkään Suomi puhtaaksi päivässä -kampanjan pöydän luona juttelemassa Marianne Rintalan ja Eveliina Heikkisen kanssa. Kampanjalla on kunnianhimoinen tavoite puhdistaa koko Suomen luonnon roskaantumisalueet yhden päivän aikana 6. toukokuuta. Mukaan haalitaan järjestöjä, yrityksiä, kuntia ja kouluja. Varsinaiseen siivouspäivään tavoitellaan jopa 750 000 osallistujaa ympäri maan.
”Meillä on tosi pieni tiimi ja siksi olemme täällä etsimässä lisää ihmisiä, jotka haluaisivat antaa aikaansa meille. Projektissa voi tehdä melkein mitä vain, ja paikallisryhmiä on ympäri Suomen”, Marianne Rintala innosti.
Kristiina oli juuri irtisanoutunut työstään autoliikkeessä, koska halusi löytää jotain ”järkevämpää tekemistä”, joka vastaisi enemmän hänen omia arvojaan. Olisiko tässä kenties Kristiinalle sopiva vapaaehtoisprojekti?
”Tämä on mahtava idea ja varteenotettava vaihtoehto. Puhtaus on tärkeää enkä voi ymmärtää ihmisiä, jotka roskaavat. Olisi hienoa, jos tästä saataisiin kansanlaajuinen liike”, hän totesi, ja sanoi jatkavansa vielä kiertelyä.

Anna aikaa -tapahtuma
Kepan osallistumiskone