Paimentolaisnainen Pohjois-Turkanassa vuonna 2010. Epävarmat sateet ovat haitanneet pohjoiskenialaisten elämää viime vuosina. Kuva: Paimentolaisnainen Pohjois-Turkanassa vuonna 2010. Epävarmat sateet ovat haitanneet pohjoiskenialaisten elämää viime vuosina.

Kenia ja tiedemiehet löysivät suuret vesivarat kuivuuden keskeltä

Öljynetsintään kehitetty satelliittimenetelmä paljasti mittavat pohjavesivarat Pohjois-Keniassa, jota piinaavat kuivuudet ja konfliktit. Niiden saaminen ihmisten käyttöön on kuitenkin oma juttunsa.

Teksti: Esa Salminen

Turkanan alueella Pohjois-Keniassa on paikannettu merkittävät pohjavesivarat käyttäen satelliittitekniikkaa, joka on kehitetty öljyn etsintään. Kuivalla Turkanan alueella asuu noin 700 000 ihmistä, etupäässä paimentolaisia.Vastalöydetyt vesivarat voivat The Guardianin mukaan muuttaa karun seudun hedelmälliseksi vilja-aitaksi.Alustavien arvioiden mukaan vettä on löytynyt 210 miljardin kuutiometrin verran, eli lähes yhdeksänkertaisesti Kenian nykyisin tunnettuihin pohjavesivaroihin nähden. Koeporauksissa vettä löytyi niinkin matalta kuin 50 metrin syvyydestä. Läheisten kukkuloiden ja tasankojen tähden vesivara saattaa käytännössä olla ehtymätön.Löydön Kenian viranomaisten kanssa tekivät Unesco ja ranskalaisyhtiö Radar Technologies. Kenia aikoo käyttää samaa teknologiaa koko maansa vesivarojen kartoittamiseen.Hyödyntämisessä haasteensaVesi voisi muuttaa pohjoiskenialaisten elämän, mutta ratkaisu on helpommin sanottu kuin tehty. Turkana sijaitsee lähellä Etelä-Sudanin, Etiopian ja Ugandan rajoja, ja se on yksi hankalimmin tavoitettavista ja levottomimmista alueista Keniassa.Alueella elävät pokotit, samburut ja turkanat elävät keskenään jatkuvassa konfliktissa, ja perinteinen karjanvarastus on viime vuosina johtanut myös henkien menetykseen. Konfliktien takana on pitkälti resurssien kuten puhtaan veden vähyys.Infrastruktuuri alueella on heikkoa, eikä rajalinjojakaan ole tarkasti maiden välille vedetty.”Kaivojen rakentaminen ja ylläpitäminen sekä vesiputkiston ulottaminen kaukaisiin yhteisöihin voi osoittautua merkittävän hankalaksi”, analysoi The Christian Science Monitor -lehti.”On kaksi eri asiaa tietää, että jossain on vettä ja saada sen maan pinnalle”, kommentoi The Oxfamin vesiasiantuntija Brian McSorley Guardianille.Guardian muistuttaakin, että niin ikään konfliktien riivaamassa Sudanin Darfurissa tehtiin mittava vesilöytö vuonna 2007, mutta sitä ei ole vielä päästy hyödyntämään.Guardian: Kenya water discovery brings hope for drought relief in rural northThe Christian Science Monitor: Delaware-sized lake discovered beneath Kenya desert