Jo toista sataa vastausta vaalikoneessa

Lokakuussa auennut Kepan vaalikone on kerännyt jo toista sataa vastausta eduskuntavaaliehdokkailta. Viime eduskuntavaalien alla koneeseen vastasi reilut 50 prosenttia ehdokkaista. Tällä kertaa tavoitteena on saada vastaukset globaaleihin kysymyksiin yli 60 prosentilta ehdokkaista.

Teksti: Vappu Kaarenoja

Kepan Ulkopoliittiseen vaalikoneeseen oli keskiviikkoon mennessä ehtinyt vastaamaan jo yli 150 eduskuntavaaliehdokasta. Vastaajia on kaikista puolueista ja Ahvenanmaata lukuun ottamatta kaikista vaalipiireistä.
Kepan vaalikampanjaa koordinoiva kehityspoliittinen asiantuntija Tytti Nahi on tyytyväinen vaalikoneen saamaan vastaanottoon. Hänen mielestään vastausten määrä on erinomainen, sillä vaaleihin on vielä yli neljä kuukautta aikaa, ja monet ehdokkaat vasta käynnistelevät kampanjoitaan.
”Ehdokkaat selvästi tunnistavat, että vaalien alla täytyy ottaa kantaa myös kansainvälisiin kysymyksiin”, Tytti Nahi sanoo.
Vaalikoneessa on 19 kysymystä globaaleista teemoista, kuten taloudesta, ilmastonmuutoksesta ja kehitysyhteistyöstä. Nahi kertoo seuraavansa mielenkiinnolla ehdokkaiden vastauksia kysymyksiin.
”Jännityksellä odotan, minkälaisia eroja puolueiden välille ja vaalipiirien välille aukeaa. Kysymyksethän kattavat hyvinkin erilaisia asioita rauhanturvaamisesta pörssiveroon.”
Globaalit vaalit
Tavoitteena on, että Kepan vaalikoneeseen vastaa yli 60 prosenttia eduskuntavaaliehdokkaista. Se tarkoittaa noin 1300 vastaajaa.
Nahi pitää tavoitetta mahdollisena saavuttaa, sillä globaalit teemat ovat ajankohtaisia esimerkiksi euroalueen kriisin takia. Kreikan ja Irlannin vaikeuksien heijastuminen myös Suomen talouteen on tuonut esiin valtioiden väliset vahvat kytkökset.
Ehdokkaiden kannustamiseen vastaamaan vaalikoneeseen on otettu mukaan myös äänestäjät: ihmiset voivat haastaa haluamansa eduskuntavaaliehdokkaan vastaamaan vaalikoneeseen haastetyökalun avulla. Eniten ehdokkaita haastaneelle on luvassa palkinto.

Ulkopoliittinen vaalikone
Haastetyökalu