Naiset ovat Tunisiassa tottuneet vapaisiin oloihin. Kuvassa TexTunisin työntekijöitä Solimanissa Tunisiassa. Kuva: Naiset ovat Tunisiassa tottuneet vapaisiin oloihin. Kuvassa TexTunisin työntekijöitä Solimanissa Tunisiassa.

Islamismi pelottaa Tunisian naisia

Jännitys tiivistyy vaalien alla, väkivalta ja Algerian kohtalo halutaan välttää.

Teksti: Giuliana Sgrena Kuva: Dag Terje Filip Endresen

IPS — Aktivistiryhmä kampanjoi Tunisian pääkaupungissa kannustaen naisia rekisteröitymään äänestäjiksi perustuslakia säätävän kokouksen vaaleissa lokakuussa. Useimmat tilaisuutta seuraavista naisista ovat hunnutettuja.
Naisten verhoutuminen viestii tällä hetkellä lähinnä olojen epävarmuutta. Paikallisen kyselyn mukaan neljä viidestä hunnutetusta naisesta ei aio äänestää islamistista Ennahda-puoluetta, jonka kannatus on nousussa.
Hunnutetut joukot ovat olleet harvinaisuus Tunisiassa, jossa naiset ovat tottuneet uimaan bikineissä, maistelemaan viiniä ja kuuntelemaan länsimaista musiikkia.
”Ei näiden ihmisten voi kuvitella alistuvan islamilaiseen lakiin. Tunisia ei ole Algeria, enkä usko, että sen tapahtumat voivat toistua täällä”, Khadijaksi esittäytyvä Nykyaikaisen demokraattisen rintaman aktivisti vakuuttaa.
Algeriaan julistettiin poikkeustila 1991, kun islamistit olivat voittamassa vaalit. Se johti sisällissotaan ja yli 100 000 ihmisen kuolemaan vuosikymmenen aikana.
Huolestuttavia merkkejä
”Tunisia ei ole Algeria”, on maallisuuden kannattajien iskulause, mutta kaikki eivät enää ole asiasta yhtä varmoja. Muutoksen merkit huolestuttavat.
”Menzel Bourguiban tapahtumien valossa Tunisiaa voi kohdata sama painajainen kuin Algeriaa”, Sihem Ben Sedrine sanoo. Hän on Radio Kaliman päätoimittaja ja kuuluu kansalliseen vapauksien neuvostoon.
Pohjois-Tunisiassa sijaitsevan Menzel Bourguiban poliisiasemalle heinäkuussa hyökännyt satojen islamilaisten salafistien joukko pahoinpiteli poliiseja ja ryösti aseita. Läheisen tukikohdan sotilaat eivät puuttuneet asiaan.
Loukkaantuneita poliiseja sairaalassa haastatellut Sedrine ei saanut selville, miksi heitä ei autettu.
Elokuvaohjaaja Nadia el Fani on saanut uhkauksia, kuten moni muukin kulttuurivaikuttaja.
Ilmaisunvapautta puolustava 80 järjestön yhteenliittymä Lam Echami on järjestänyt peloteltujen tueksi useita tapahtumia otsikolla Näpit irti luovista ihmisistä.
Isku elokuvateatteriin
Kun el Fanin elokuvaa Ni Allah Ni Maitre (Ei Allah eikä mestari) esitettiin tunisilaisessa teatterissa kesäkuun lopulla, sinne hyökännyt joukkio suihkutti ”uskottomia” katsojia kyynelkaasulla ja huusi ”Tunisia on islamilainen maa”.
Paineen alla el Fani muutti filminsä nimeksi Laicite Inch Allah (Maallisuus, jos Allah suo).
Sedrine pelkää, että elokuun alussa alkanut muslimien paastokuukausi ramadan lisää jännitystä. ”On saatava aikaan väkivallan kieltävä sopimus, jossa Ennahda-puolue on mukana”, hän sanoo.
Naiset haluavat pitää kiinni saavutetuista oikeuksistaan, kuten siitä, että ehdokkaista puolet on naisia. Moni näkee naisten vahvan edustuksen perustuslakikokouksessa ratkaisevana sukupuolten tasa-arvolle.
Kaikki ei ole muuttunut
Vallankumouksen tavoitteiden toteutumista valvova korkea neuvosto haluaa pitää uskonnon ja politiikan erossa toisistaan, ja naisliike on samalla linjalla.
Ennahda vastustaa periaatetta samoin kuin väliaikaisen hallituksen päätöstä kieltää puolueilta ulkomainen rahoitus.
Naisilla on vastassaan myös vanhan vallan ajalta periytyviä käytäntöjä, kuten heikko näkyvyys mediassa poliittisesta aktiivisuudesta riippumatta.
”Diktaattorina 23 vuotta hallinneen presidentti Zine al-Abidine Ben Alin kannattajia on yhä avainpaikoilla, mikä vähentää median luotettavuutta”, journalistien ammattiliiton jäsen ja arabinaisten tutkimus- ja koulutuskeskuksen julkaisun päätoimittaja Najiba Hamruni sanoo.
Esimerkiksi Edistyksellisen demokratiapuolueen pääsihteerinä on nainen, Maya Jribi, mutta puolueen kasvoina toimii yhä sen entinen miespuolinen johtaja Nejib Chebbi.
Kohti lokakuun vaaleja
Tunisiassa on määrä järjestää perustuslakia säätävän kansalliskokouksen vaalit 23. lokakuuta. Maan historian ensimmäisiin vapaisiin vaaleihin on asettanut ehdokkaita noin sata uutta puoluetta.
Ehdokkaiden rekisteröitymisaikaa jatkettiin elokuun 14. päivään, sillä heinäkuun lopulla äänestäjistä oli tiettävästi ilmoittautunut vasta 16 prosenttia.
Myös tammikuun 14. päivän vallanvaihdoksessa julistettua poikkeustilaa jatkettiin ohi alkuperäisen takarajan, joka oli heinäkuun lopussa.