Brasilia on vähentänyt harmaata taloutta keventämällä pienyritysten verotusta ja helpottamalla yrityksen perustamista. Kuvassa lihakauppiaita Manauksen kauppahallissa. Kuva: Brasilia on vähentänyt harmaata taloutta keventämällä pienyritysten verotusta ja helpottamalla yrityksen perustamista. Kuvassa lihakauppiaita Manauksen kauppahallissa.

ILO: Brasiliassa säällinen työ on yhä useamman ulottuvilla

Brasilia on onnistunut lisäämään virallisen talouden piiriin kuuluvia työpaikkoja 14 prosenttiyksikköä vuosikymmenen aikana.

Teksti: Sanna Jäppinen Kuva: Filipe Frazao

Brasiliassa taistelu köyhyyden poistamiseksi ja eriarvoisuuden vähentämiseksi on otettu tosissaan 2000-luvulla. Maa on noussut monilla mittareilla kehityksen mallimaaksi ja vauhdikasta talouskasvua on yritetty jakaa myös kaikkein köyhimmille.Eriarvoisuuden vähenemisestä kielii myös se, että maa on onnistunut 10 vuoden aikana nostamaan virallisen talouden piiriin kuuluvien työpaikkojen määrää lähes 14 prosenttiyksikköä. Virallisella sektorilla työntekijöillä on esimerkiksi työsopimukset ja minimipalkka, ja työntekijöiden oikeuksia ja työoloja valvotaan edes jossain määrin.Sinänsä Brasilian virallisen työvoiman osuus, noin 57 prosenttia koko työvoimasta, ei edelleenkään päätä huimaa, mutta Latinalaisen Amerikan yleiseen tasoon verrattuna maalla menee kohtalaisen hyvin. Kansainvälisen työjärjestön ILOn mukaan alueen maissa virallisen työvoiman osuus oli vuonna 2011 hieman yli 52 prosenttia.  Vaikka työolot ovat monien kohdalla parantuneet viime vuosina, eivät uudistukset koske kaikkia. Tuhannet ihmiset ovat edelleen orjatyössä, varsinkin maaseudulla. Brasilian työministeriön mukaan orjuudesta vapautettiin vuosina 1995–2012 yli 44 000 henkeä. Viime aikoina tapauksia on ollut noin 2 600 vuodessa, uutisoi Kepa.fi toukokuussa.ILOn mukaan myös viimekesäisiin jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin ja tuleviin olympialaisiin liittyvät rakennushankkeet ovat houkutelleet maahan paljon siirtotyöläisiä, joiden työolot ovat usein kehnot.Pienyrityksillä keskeinen rooliVirallisen sektorin työpaikat ovat Brasiliassa lisääntyneet erityisesti pienyrityksille suunnatun Supersimples-ohjelman avulla.Vuodesta 2007 toiminut ohjelma on esimerkiksi keventänyt yritysverotusta yhdistämällä eri veromuotoja yhdeksi könttäveroksi, ja pienyritysten verotaakkaa on saatu vähennettyä jopa 40 prosenttia, ILOn verkkosivuilla kerrotaan.Supersimples on myös karsinut yrityksen perustamiseen vaadittavan paperisodan minimiin, ja siksi yhä useampi mikroyrittäjäkin on valmis virallistamaan toimintansa.Brasilian hallitus vahvisti hiljattain, että Supersimples laajenee koko maahan, ja ohjelman vaatimukset täyttäviä pienyrityksiä arvioidaan olevan lähes puoli miljoonaa.”Uusien säädösten uskotaan vahvistavan virallista taloutta, synnyttävän lisää työpaikkoja sekä edistävän yrittäjien ja heidän perheenjäsentensä sosiaaliturvaa ja kansalaisoikeuksia”, arvioi Brasilian pienyrityksistä vastaava ministeri Guilherme Afif Domingos.ILO: A ”simple” path to formal employmentKepa.fi: Brasilia aloitti sodan eriarvoisuutta vastaanKepa.fi: Brasilia näyttää mallia köyhyyden vähentämisessäKepa.fi: Orjuus istuu tiukasti Brasiliassa