Hyvä kiertää pitkin kesä-Suomea

Globbari Ulla Salmi laittaa hyvän kiertämään kesätapahtumissa. ”Kunhan ihmisiä vain lähestyy rohkeasti, ovat useimmat aika vastaanottavaisia”, hän ohjeistaa globbauksen perusteista.

Teksti: Sanna Jäppinen

Hyvät kortit -kampanja kannustaa kansanedustajia toimimaan oikeudenmukaisen maailman puolesta. Korttiterveiset luovutetaan kansanedustajille massaglobbaustapahtumassa keväällä 2011. Korttien kuvat on kerätty yleisökilpailulla, kuvassa Anni Holopaisen ”Kesäiloa”.
Ypäjäläinen Ulla Salmi on osallistunut vapaaehtoisena globbarien Hyvät kortit -kampanjaan Helsingissä Maailma kylässä ja Pax-festivaaleilla sekä Pori Jazzeilla – loppukesästäkin saattaa joku tapahtuma vielä kutsua.
Pori Jazz on Salmen mukaan ollut haastavin, mutta samalla myös mielenkiintoisin globbauspaikoista.
”Porissa suurin osa ihmisistä ei tiennyt mitään globbareista tai Kepasta”, Salmi toteaa ja kertoo useimpien ohikulkijoiden vain todenneen, ettei politiikka tai vaikuttaminen yksinkertaisesti kiinnosta.
Toisin kuin kansalaisjärjestöjen festivaaleilla, ei samanmielisiä automaattisesti löytynyt, joten kansaa oli ryhdyttävä todenteolla globbaamaan.
”Ihmisille on vain mentävä rohkeasti puhumaan ja riisuttava heidät aseista, vaikka kehaisemalla jotenkin”, Salmi selvittää. Esimerkkinä hän mainitsee kaksi tyylikästä naista, jotka siemailivat kuohujuomaa jonkin matkan päässä globbarien pisteeltä.
”Totesin heille, että näyttääpä herkulliselta, ja siitä keskustelu lähti. Naiset allekirjoittivat kortitkin.”
Siemen itämään
SANNA AUTERE

Ulla Salmi (kuvassa vas.) viihtyy kesätapahtumissa, sillä hän pitää siitä, että saa jutella ihmisten kanssa maailmanmenosta.
Kun jazzväen kanssa pääsi lähituntumaan, toteaa Salmi monen kanssa syntyneen hyviä keskusteluja.
”Erityisesti veroparatiisit tuntuivat kiinnostavan, se on varmasti tarttunut mieliin finanssiuutisista. Ilmastonmuutos taas vaikuttaa jo olevan sellaista peruskauraa, ettei siitä innostuta”, Salmi kertoo puheenaiheista.
Moni tiedusteli Salmelta myös sitä, mikä hänet on saanut lähtemään mukaan globbaritoimintaan. Hän toteaa, että ihmisen on tunnettava vastuuta myös muista kuin itsestään, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen.
”Jos me elämme täällä kovin itsekkäästi, saattaa toisella puolella maapalloa käydä niin, etteivät ihmiset voi enää elää omilla asuinsijoillaan”, hän pohtii.
Pikkutytöstä asti yhteiskunnallista vastuuta kantanut Salmi iloitsee siitä, että hänet on otettu vanhemmalla iällä lämpimästi mukaan pääosin nuorista koostuvaan globbarien vapaaehtoisjoukkoon.
”Ikinä ei ole tullut tunnetta, että pitäisivät minua vanhana akkana”, Salmi toteaa. ”Myös ihmiset tapahtumissa ovat ottaneet hyvin vastaan. Ehkä he ajattelevat, että nuoret nyt ovat aina innostuneita maailmanparannuksesta, mutta kun  vanhempikin on kiinnostunut, niin jospa tämä olisikin vähän tärkeämpää.”
Itse hän uskoo jättäneensä Porissa vähintäänkin siemeniä itämään ihmisten mieliin.
”Tietoa on hyvä lisätä vanhan päälle. Porista ihmisille saattoi jäädä mieleen ajatuksia, joihin sitten palataan, kun kuullaan asiasta vaikka uutisissa”, Salmi arvelee.

Kohti massaglobbausta 2011
Hyvät kortit -kampanjassa eri puolilta Suomea kerätyt terveiset luovutetaan eduskuntavaaleissa vastavalituille kansanedustajille massaglobbaustapahtumassa keväällä 2011. Kampanja kannustaa kansanedustajia toimiin ilmastonmuutoksen, maailman köyhyyden ja talouskriisien ehkäisemiseksi.
Globbarit ovat olleet mukana eri kesätapahtumissa: Maailma kylässä -festivaalilla kortteja kerättiin noin 1 400 kappaletta, Pax-festivaalilla satakunta ja Ilosaarirockissa noin 400. Lisäksi pitkän linjan kehitysmaa-aktiivi Seppo Kalliokoski keräsi Lähetysjuhlilta noin 500 korttia.
Globbarit on Kepan koordinoima valtakunnallinen verkosto, joka kokoaa yhteen järjestöjä ja aktiivisia kansalaisia vaikuttamaan kansalaismielipiteeseen ja eduskuntaan erilaisten tempausten, tiedotustyön ja kansanedustajayhteyksien avulla.

Lisää tietoa aiheesta

Globbarien verkkosivusto