Anopheles stephensi -malariahyttynen ruokailemassa ihmisen iholla. Kyseisen hyönteisen asuinalue ulottuu Egyptistä Kiinaan saakka. Kuva: Anopheles stephensi -malariahyttynen ruokailemassa ihmisen iholla. Kyseisen hyönteisen asuinalue ulottuu Egyptistä Kiinaan saakka.

Hyttysen steriloinnista apua malariaan?

Itävaltalaislaboratoriossa tuotetaan lisääntymiskyvyttömiä malariahyttysiä ja toivotaan, että ne syrjäyttäisivät lisääntymään kykenevät lajitoverinsa.

Teksti: Timothy Spence Kuva: Renato Marcos Endrizzi Sabbatini

IPS — Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n hyönteistutkijat testaavat, voisiko hyttysten sterilointitekniikoilla vähentää maailman malariasääskien määrää.
Itävaltalaistutkimus on vasta aluillaan, ja tähän mennessä tutkijat ovat keskittyneet Anopheles arabiensis -hyttyseen, joka elää Niilin vesistössä Sudanissa. Sudanin hallitus pyysi IAEA:lta apua malarian torjuntaan, koska puolen miljoonan ihmisen raportoidaan vuosittain sairastuvan ja 32 000:n kuolevan malariaan.
Itävaltalaislaboratoriossa urossääsket steriloidaan säteilyllä ja päästetään sitten parittelemaan naaraiden kanssa. Näin tuotetaan lisääntymiskyvyttömiä hyttyskantoja, jotka voisivat luonnossa syrjäyttää lisääntymiskykyiset hyttyset.
Vastaavilla tekniikoilla on tuhottu aiemmin tehokkaasti tsetsekärpäsiä, hedelmäkärpäsiä ja ihmissyöjäkärpäsiä, mutta se ei takaa, että sama toimisi hyttysiin.
Hyttyslajeja on noin 3 000, ja niistä noin 50 levittää malariaa. Sudanilaiseen lajiin sovelletut tekniikat eivät välttämättä toimi muualla. Säteilytys on myös voinut heikentää koirassääskiä niin, että ne eivät ole yhtä hanakoita ja tuloksellisia parittelemaan kuin luonnolliset koiraat.
Laboratorion yhteyteen rakennetaan kasvihuonetta, jotta säteilytettyjen hyttysten toimintaa voidaan seurata Sudanin ilmastoa vastaavissa olosuhteissa. Projektin johtaja Marc Vreysen korostaa, että voi kestää kymmenen vuotta, ennen kuin menetelmää päästään soveltamaan luonnossa.