Kestävän kehityksen tavoitteet
Kestävän kehityksen tavoitteet Kuva: UNDP/YK-liitto

HLPF käynnistyy: Ohjelmatärppejä kestävästä kehityksestä

YK:n kestävän kehityksen korkean tason poliittinen forum käynnistyy 7.7. New Yorkissa. Forumissa seurataan vuosittain YK:n kestävän kehityksen ohjelmassa, Agenda2030:ssa, määriteltyjen tavoitteiden toimeenpanon edistymistä. Poimimme laajasta ohjelmasta muutamia mielenkiintoisia katseluvinkkejä.

Kuva: UNDP/YK-liitto

COVID-19-pandemiasta johtuen forum järjestetään tänä kesänä etäyhteyksin. Virallista ohjelmaa voi seurata YK:n web-tv:n kautta ja muita tapahtumia rekisteröitymällä niihin netissä. Linkit rekisteröitymiseen löytyvät kunkin ohjelman ohjelmatiedoista. Huomioithan, että ohjelmissa mainitut kellonajat ovat New Yorkin aikaa. Aikaero Suomeen on +7 tuntia. Virallinen ohjelma löytyy HLPF:n sivuilta ja se elää ja täydentyy päivittäin.

Mielenkiintoisia katseluvinkkejä laajasta ohjelmasta iltavirkuille ja lomalaisille:
 

  • ti 7.7. klo 9.15−12: Forumin avaussessio, key note -puhujana mm. komissaari Jutta Urpilainen.
  • ti 7.7. klo 12.30: Kestävän kehityksen tavoitteet 2020 -raportin julkaisu.
  • to 9.7. klo 8−9: YK:n nuorisodelegaattien virtuaalinen talk show nuorten osallistumismahdollisuuksista sekä oikeudesta koulutukseen ja työhön.
  • ma 13.7. klo 7.30−9: Tapahtuma ilmasto- ja kestävän kehityksen tavoitteiden linkityksen tarpeesta. (ohjelmatiedot vielä hyvin suppeat)
  • ma 13.7. klo 8−9: Keskustelu ihmisarvoisen työn ja talouskasvun merkityksestä kestävän talouden ja yhteiskunnan rakentamisessa.
  • Suomen pääpäivä: ti 14.7. klo 9−10: Forumin ministerisegmentin avaus, key note -puhujana pääministeri Sanna Marin. Klo 10 alkaen Suomen maaraportin esittely.
  • ke 15.7. klo 8−9: Sukupuolten tasa-arvotilannetta maailmanlaajuisesti selvittävän raportin julkaisu.
  • pe 15.7. klo 9.30−10.30: Monenkeskisen yhteistyön tulevaisuus: Millaisen YK:n tarvitsemme?
  • Järjestöjen koordinoimia sivutapahtumia eri aiheista löydät mm. kansallisten kehitysjärjestöjen kattojärjestöjen verkoston Foruksen ja kansalaisyhteiskuntaa ja kansalaisten osallistumista tukevan Action for sustainable development -verkoston sivuilta.

Fingo seuraa forumissa käytäviä keskusteluja seuraavien kahden viikon ajan ja uutisoi muutamia koosteita niiden annista. Fingo kestävän kehityksen johtaja Rilli Lappalainen on myös Suomen delegaation jäsen ja osallistuu ohjelmaan aktiivisesti. Kysy lisää HLPF:stä: Rilli Lappalainen, p. +358 50 5613 456, rilli.lappalainen@fingo.fi.