”Hiilivero” ei innosta eurooppalaisia lentojättejä

Seitsemän suurta ilmailualan yritystä kampanjoi EU:n komission kaavailuja saattaa lentoliikenne EU:n päästökaupan piiriin. Lentoyhtiöt toivovat ”kompromissia”.

Teksti: Topi Kanniainen Kuva: Deadlock

Seitsemän eurooppalaista ilmailualan yritystä on kirjelmöinyt eurooppalaisille hallituksille lentoliikenteen saattamisesta päästökaupan piiriin.
Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan lentoyhtiöt toivovat, että komissio esittäisi uutta ”kompromissiratkaisua, joka lievittäisi kehitysmaiden huolia ja turvaisi EU:n päästökaupan riippumattomuuden”.
BBC:n mukaan Airbusin toimitusjohtaja Thomas Enders väittää, että uudistus uhkaa noin tuhatta työpaikkaa Airbusilla ja toista tuhatta työpaikkaa alihankintaketjuissa. Yhteensä Airbusilla työskentelee noin 55 000 työntekijää.
Hallituksille kirjelmöineiden yritysten joukossa ovat Airbusin lisäksi lentoyhtiöt British Airway, Virgin Atlantic, Lufthansa, Air France, Air Berlin ja Iberia.
Kirje on lähetetty muun muassa Britannian pääministerille David Cameronille, Saksan liittokanslerille Angela Merkelille ja Ranskan pääministerille François Fillonille.
Aiemmin ainakin yhdysvaltalaiset, kiinalaiset ja venäläiset lentoyhtiöt ovat nostaneet äläkän lentoliikenteen ulottamisesta päästökaupan piiriin.

Lentoliikenne nauttii useista veroeduista, muun muassa lentokerosiinin verottomuudesta ja kansainvälisten lentojen arvonlisäverottomuudesta.

BBC: Aviation plea to leaders over EU price on carbon
Kepa.fi: EU:n ”lentovero” ärsyttää nousevia talouksia ja Yhdysvaltoja