Bill Gates tutustumassa eteläafrikkalaiseen hiv-laboratorioon KwaZulu-Natalissa. Kuva: Bill Gates tutustumassa eteläafrikkalaiseen hiv-laboratorioon KwaZulu-Natalissa.

Gatesin säätiöllä miljardisijoitus fossiilisiin polttoaineisiin

Maailman suurin hyväntekeväisyysjärjestö on sijoittanut varojaan 35 suuryritykseen, joiden joukossa on maailman suurimpia hiilen, öljyn ja maakaasun tuottajia.

Teksti: Jukka Aronen

Maailman suurimman hyväntekeväisyysjärjestön Bill ja Melinda Gatesin säätiön veroilmoituksesta käy ilmi, että säätiöllä on 1,4 miljardin dollarin sijoitukset fossiilisia polttoaineita tuottavissa yrityksissä.Brittiläisen The Guardian -lehden tekemän selvityksen mukaan säätiö on sijoittanut varojaan 35 fossiiliyritykseen, jotka kaikki kuuluvat maailman 200 suurimman hiili-, öljy- ja maakaasureservin hallitsijoihin.Gatesin säätiöllä on suuria sijoituksia muun muassa hiilijättiläisinä tunnetuissa Anglo Americanissa ja BHP Billitonissa sekä suurissa öljyntuottajissa, kuten Shellissä, ConocoPhillipsissä, Chevronissa ja Petrobrasissa.”Kapeakatseista”Tieto on otettu ristiriitaisin tuntein vastaan, koska säätiö tunnetaan hyvistä tuloksistaan kehitysyhteistyössä. Sillä on yli 43 miljardin dollarin varannot, ja se on tähän mennessä jakanut 33 miljardia maailman terveysohjelmiin, joilla on muun muassa hävitetty polio Intiasta.Go Fossil Free -kampanjan johtaja Bill McKibben purki tyytymättömyyttään Guardianille:”Gatesin säätiö on tehnyt lujasti töitä maailman köyhyyden nujertamiseksi. Mutta samaan aikaan se sijoittaa yrityksiin, jotka edistävät ilmastonmuutosta, mikä puolestaan lisää globaalia köyhyyttä. Kehitysmaat eivät ole ansainneet tulla kohdelluksi näin kapeakatseisesti.”Säätiön vastikään julkistetussa vuosiraportissa todetaan, että ”ilmastonmuutos on niin vakava uhka, että maailman on kehitettävä paljon nykyistä aggressiivisemmin halvempia, nopeasti käyttöön otettavia ja täysin päästöttömiä energianlähteitä”.Bill Gatesin tiedottaja sanoi Guardianille, että ”Bill käyttää yksityishenkilönä huomattavan määrän aikaa ja voimavaroja kehittääkseen puhtaan energian tuotantomuotoja”.Kampanja fossiilisijoituksia vastaanSäätiön sijoituksia hallinnoi erillinen organisaatio ”Asset Trust”, joka ei koskaan kommentoi asioitaan julkisesti.Säätiö on kuitenkin joskus vaihtanut sijoituskohteita, kun on huomannut ne ongelmallisiksi. Se on esimerkiksi myynyt osakkeita, jotka ovat liittyneet Sudanin konfliktiin ja tupakantuotantoon. Taannoin säätiö hankkiutui myös eroon yli 700 miljoonan dollarin ExxonMobil-salkustaan.The Guardian -lehti on aloittanut kampanjan, jolla Gatesin säätiötä painostetaan myymään fossiilisijoituksensa. Samankaltaisia ”divesting”-kampanjoita on maailmalla jo useita, ja liikkeen uskotaan yhä kasvavan lähikuukausina, kun marraskuussa Pariisissa järjestettävä YK:n ilmastohuippukokous lähestyy.Revealed: Gates Foundation’s $1.4bn in fossil fuel investments