Gates-huijaus leviää maailmalla

Suomessakin sähköpostilistoja on kiertänyt huijauskirje, joka näyttää erehdyttävästi siltä, kuin Bill and Melinda Gates Foundation haluaisi hakemuksia kehitysyhteistyöhankkeisiin.

Teksti: Esa Salminen

Sähköpostihuijaukset ovat olleet keskuudessamme jo kauan. Yksi hyvin uskottavan näköinen kirje kiersi myös Kepan ylläpitämällä kehitysmaaliike-l-sähköpostilistalla joulukuussa. Sen mukaan maailman suurin kehitysjärjestö Bill and Melinda Gates Foundation ottaisi vastaan rahoitushakemuksia. Viestin allekirjoittajana oli Agnes Hienz.
Viesti on huijausta, ja siitä varoitetaan Gatesien kehityssäätiön sivuillakin. Säätiön mukaan sen nimissä maailmaa kiertää useilla kielillä lukuisia huijausyrityksiä, joista moni on hyvin viimeisteltyjä.
Jos huijauskirjeeseen vastaa, pyytää huijari jossain vaiheessa käsittelymaksua. Tällaisia Gatesin säätiö ei missään tapauksessa pyydä, säätiö vakuuttaa.
Oikeastikin Gatesien säätiö tukee kansalaisjärjestöjen hankkeita, mutta säätiön verkkosivujen mukaan valtaosa tuesta on varattu Yhdysvalloissa rekisteröityneille järjestöille. Silloin tällöin säätiö julkaisee sivuillaan avoimia hakuja (request for proposals), joihin voivat osallistua muutkin kuin yhdysvaltalaiset järjestöt.

Bill and Melinda Gates Foundation