Yleisen tason julistuksilla on luultavasti vain kannustava vaikutus esimerkiksi Helsingin hiilikasoihin. Kuva: Yleisen tason julistuksilla on luultavasti vain kannustava vaikutus esimerkiksi Helsingin hiilikasoihin.

G7 lupasi luopua fossiilisista polttoaineista vuosisadan loppuun mennessä

Merkelin esittelemän julkilausuman mukaan G7 pyrkii rajaamaan maapallon lämpenemisen kahteen asteeseen. Käytännössä julkilausuman vaikuttavuus on epäselvä.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Petteri Sulonen

Suurten teollisuusmaiden G7-ryhmä ilmoitti eilen, että se pyrkii vähentämään kasvihuonepäästöjä luopumalla fossiilisten polttoaineiden käytöstä vuosisadan loppuun mennessä.Päätöksestä tiedottanut Angela Merkel sanoi myös, että G7 on sitoutunut siihen, ettei maapallon lämpötila nousisi kahta astetta enempää esiteollisesta ajasta.”Julkilausuman tavoite fossiilisista polttoaineista luopumiseksi on oikein tervetullut”, kommentoi Maan ystävien kampanjakoordinaattori Hanna Hakko.On kuitenkin mahdollista, että G7:n aikataulu fossiilisten polttoaineiden käytön alasajolle on liian löysä. Esimerkiksi tammikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan planeetan lämpötilan nousun rajaaminen kahteen asteeseen edellyttäisi, että olemassa olevista hiilivarannoista jätettäisiin käyttämättä 82 prosenttia, maakaasusta puolet ja öljystä kolmannes.Hanna Hakon mielestä G7:n julkilausuman vaikuttavuus jää muutenkin epäselväksi, koska suuri osa käytännön ratkaisuista tehdään paikallisella tasolla.”Kun esimerkiksi Helsingissä pohditaan tällä hetkellä nykyisten hiilivoimaloiden kohtaloa, yleisen tason tavoitteet eivät välttämättä paljoa paina, elleivät ne muutu konkreettisiksi muutoksiksi veropolitiikassa tai päästökaupassa.”