Työolojen parantamisen ohella työntekijöiden itsemurhia ehkäistään turvaverkoin. Kuva: Työolojen parantamisen ohella työntekijöiden itsemurhia ehkäistään turvaverkoin.

Finnwatch: Kiinalaisten elektroniikkatehtaiden olot parantuneet hieman

Palkat ovat nousseet tehtailla, joissa tehdään iso osa Xboxeista ja iPhoneista. Kampanjointi on parantanut työoloja muutenkin, mutta esimerkiksi ylityöt ovat edelleen laittoman korkealla, kertoo Finnwatchin tuore tutkimus.

Teksti: Esa Salminen

Applelle, Microsoftille, Motorolalle, Philipsille ja Sonylle merkkituotteita valmistavien kiinalaisten elektroniikkatehtaiden palkat ja työolot ovat parantuneet, tiedottaa suomalaisten ja Suomeen liitoksissa olevien yritysten vahtikoirajärjestö Finnwatch. Parannuksista huolimatta työoloissa on edelleen myös vakavia puutteita.
Kun Finnwatch tutki elektroniikkatehtaita Kiinassa vuonna 2008, kuva oli nykyistä synkempi: nälkäpalkat, jättimäiset ylityöt ja hepatiitti B -testit olivat yleisiä. Työntekijöiden virheistä sakotettiin palkanalennuksilla.
Viime vuoden lopulla samoissa tehtaissa palkat olivat nousseet 20–40 prosenttia, hepatiittitestit oli lopetettu ja rahasakot oli poistettu. Kiinan lainsäädännön silmissä laittoman suuria ylitöitä teetetään kuitenkin edelleen, eivätkä palkat inflaation ja alhaisen lähtötason tähden vieläkään riitä elämiseen. Ammattiyhdistysliike on Finnwatchin tutkimuksen mukaan edelleen heikoissa kantimissa.
Parvekkeille turvaverkot itsemurhien ehkäisyyn
Työntekijöiden itsemurha-aallon tähden julkisuuteen päätynyt Foxconn Technology Group on nostanut palkkojaan eniten. Nyt yli puoli vuotta yrityksessä työskennelleet saavat ilman ylitöitä noin 230 euroa kuukaudessa — 50 prosenttia enemmän kuin saman alueen muissa tehtaissa.
Itsemurhia yhtiö pyrkii ehkäisemään vähentämällä ylitöitä ja asentamalla asuntoloiden parvekkeille turvaverkkoja.
Tutkittavista yrityksistä vain Apple ei vastannut Finnwatchille. Muun muassa Foxconnia käyttävä Nokia ilmoitti, ettei sen tuotteita valmisteta tutkimuksessa kartoitetuilla tehtailla.
Finnwatchin tutkija Päivi Pöyhönen kannustaa järjestön tiedotteessa yrityksiä jatkamaan työolojen parantamista. Hän myös rohkaisee kuluttajia ja kansalaisjärjestöjä vaatimaan yrityksiltä asiallisia työoloja.
”Kulutuselektroniikkaa valmistavat tehtaat ja niiden asiakasyritykset ovat olleet intensiivisen kampanjoinnin kohteena vuoden 2008 tutkimuksemme jälkeen. Nyt julkaistavan seurantatutkimuksen löytämät parannukset osoittavat, että kampanjoinnilla on ollut myös vaikutusta”, sanoo Pöyhönen.

Finnwatchin tiedote
Finnwatchin tutkimus: Game Console and Music Player Production in China (pdf)