Kuva: Grafiikka: Julia Tavast

Fingo julkaisi materiaalipankin kehitysyhteistyön vallansiirrosta

Uuden materiaalipankin tarkoituksena on tukea järjestöjä ymmärtämään kehitysyhteistyön vallansiirtoa.

Fingo julkaisi maaliskuussa materiaalipankin kehitysyhteistyön vallansiirrosta. Materiaalipankissa on julkaisuhetkellä Fingon itsensä tuottamia ja muiden toimijoiden tuottamia materiaaleja sekä sisältöjä.

Materiaaleista löytyy niin kenialaisen järjestöjohtajan haastattelu, vinkkejä itsereflektioon, eettisen kehitysviestinnän ohjeet, linkkejä podcasteihin kuin usein kysyttyjä kysymyksiä vallansiirrosta.

”Dekolonisaation vaade ja vallan siirtäminen niille, joiden elämää kehitysyhteistyö koskee, muuttaa tapaamme toimia kehityksen, humanitaarisen avun ja rauhan edistämiseksi. Halusimme koota yhteen muutokseen liittyvää tietoa ja keskustelua. Toivomme, että se tukee jäseniämme pohtimaan omaa rooliaan tässä murroksessa”, sanoo Fingon arvioinnin asiantuntija Senja Väätäinen-Chimpuku.

Materiaalipankkia tullaan päivittämään lähiaikoina. Suunnitelmissa on painottaa uusien sisältöjen tuotannossa matalan kulutustason maiden vaikuttajien näkökulmia vallansiirtoon.

”Jos osaat vinkata meille vaikkapa kiinnostavaa asiantuntijaa haastatteluun tai hyödyllisiä materiaaleja, otamme nämä vinkit erittäin mielellämme vastaan. Tällä hetkellä monella taholla käydään keskusteluja ja julkaistaan materiaalia kiivaaseen tahtiin, joten meiltä saattaa jäädä tärkeitä näkökulmia bongaamatta”, sanoo Fingon vaikuttamisviestinnän asiantuntija Mika Niskanen.

Muutosta kuvaava kieli hakee tällä hetkellä paikkaansa. Käytössä olevia termejä ovat vallansiirto ja dekolonisaatio. Dekolonisaatio on eurosentrinen termi, joka tuntuu Suomessa vieraalta ja voi hankaloittaa asian ytimen hahmottamista. Fingo käyttää tällä hetkellä vallansiirron termiä: termi nousee nimenomaan matalan kulutustason maiden aktivisteilta, joiden tilaa ja ääntä halutaan korostaa.

Tutustu sivuihin

Lisätiedot:

Senja Väätäinen-Chimpuku

Arvioinnin asiantuntija,

+358 50 317 6747, senja.vaatainen@fingo.fi

Mika Niskanen

Vaikuttamisviestinnän asiantuntija

+358 50 317 6715, mika.niskanen@fingo.fi

Eppu Mikkonen

Kehityspolitiikan asiantuntija

+358 50 317 6726, eppu.mikkonen@fingo.fi