Myös kansalaisjärjestöt kuten Oxfam osallistuivat Somalian auttamiseen. Kuvassa aliravitsemuksesta selvinnyt Mohamed-poika äirinsä sylissä. Kuva: Myös kansalaisjärjestöt kuten Oxfam osallistuivat Somalian auttamiseen. Kuvassa aliravitsemuksesta selvinnyt Mohamed-poika äirinsä sylissä.

FAO: Somalian nälänhätä ohi

Hyvät sadot ja kansainvälinen ruoka-apu saivat nälänhädän tyrehtymään. Ruokaturvan ylläpitäminen vaatii jatkuvia toimia.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Geno Teofilo

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO tiedotti perjantaina 3. helmikuuta, että Somaliaa piinannut nälänhätä on päättynyt. Toistuvat kuivuudet ovat kuitenkin jatkossakin riski  ruokaturvalle.
FAOn uuden johtajan José Graziano da Silvan mukaan tärkeimmät syyt nälänhädän tyrehtymiselle ovat hyvin onnistunut sadekausi, panostukset maatalouteen sekä viimeisen kuuden kuukauden aikana annettu humanitäärinen apu.
”Kriisi ei kuitenkaan ole ohitse. Se voidaan ratkaista vain, jos hyvien sadekausien jatkuessa jatketaan pitkän aikavälin kehitys- ja hätäavun toimia yhteisöjen riskiensietokyvyn vahvistamiseksi”, Graziano da Silva sanoo järjestön tiedotteessa.
”Kuivuuksia ei voi välttää, mutta oikeilla toimilla voimme ehkäistä niitä kääntymästä nälänhädiksi. Meillä on kolme kuukautta aikaa ennen seuraavaa sadekautta.”
FAO aikoo Graziano da Silvan mukaan tehostaa toimiaan Afrikan sarvessa. Hän muistuttaa, että maatalous on avainasemassa alueen rauhalle ja vakaudelle.

FAO: Somalia famine ends, but situation still dire