#EuropeanBlackDays: EU:n on kunnioitettava ihmisoikeuksia

Eurooppalaiset ja turkkilaiset johtajat sopivat alustavasti ratkaisuista pakolaistilanteeseen 7.-8. maaliskuuta pidetyssä kokouksessa. Nämä ratkaisut pitäisivät sisällään esimerkiksi 3 miljardin euron paketin Turkille (jo luvatun 3 miljardin lisäksi), siitä hyvästä, että Turkki pitää Eurooppaan pyrkivät ihmiset omalla alueellaan. Sopimus mahdollistaisi sen, että Turkista Kreikkaan paenneet ihmiset palautettaisiin Turkkiin.

EU sitoutuisi sopimuksen myötä vastaanottamaan yhden turvapaikanhakijan Turkin pakolaisleireiltä jokaista Turkkiin palautettua turvapaikanhakijaa kohden. Samaan aikaan Turkki on hyväksynyt NATO-aluksia aluevesilleen pysäyttämään siirtolaisten veneitä, ja Eurooppa on sulkenut Balkanin reitin.

Sopimus on ongelmallinen kansainvälisen oikeuden näkökulmasta, sillä jokaisella ihmisellä on oikeus hakea turvapaikkaa, ja jokaisella maalla on velvollisuus käsitellä turvapaikkahakemukset. YK:n siirtolaisasioiden erityisraportoija Francois Crépeau tuomitsee ratkaisun, ja muistuttaa, että kokonaisten ihmisryhmien käännyttäminen ilman yksilöllistä turvapaikkamenettelyä sotii kansainvälistä oikeutta vastaan. Lisäksi Turkin toimet ihmisoikeuksiin, lehdistönvapauteen ja kurdien oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä ovat herättäneet laajalti kritiikkiä.

Maaliskuun 17.–18. eurooppalaiset ja turkkilaiset johtajat palaavat Brysseliin vahvistamaan päätökset. Monet eurooppalaiset järjestöt ovat korostaneet, että nämä päätökset tarkoittaisivat humanitaarista murhenäytelmää siirtolaisille ja pakolaisille ja poliittista murhenäytelmää Euroopalle. Se rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteita ja Geneven sopimusta. Siksi 17.–18. maaliskuuta vietetään Euroopassa surupäiviä: #EuropeanBlackDays.

Toimi:

Kerro mielipiteesi: #EuropeanBlackDays
Liity Facebook-tapahtumaan