EU:n ja Latinalaisen Amerikan kokous käyntiin boikottien varjossa

Madridissa 18.5. pidettävä huippukokous keskittyy EU:n ja Latinalaisen Amerikan kauppasuhteiden tiivistämiseen. Espanja toivoo kokouksesta nostetta EU-puheenjohtajakaudelleen, mutta boikottiuhkailut ovat jo laskeneet odotuksia.

Teksti: Sanna Jäppinen

Madridissa tiistaina 18. toukokuuta pidettävään huippukokoukseen saapuu lähes 60 Euroopan ja Latinalaisen Amerikan sekä Karibian valtion johtajaa.

Korkean tason tapaaminen sai ensimmäisen kolauksen toukokuun alussa, kun useat Latinalaisen Amerikan presidentit uhkasivat perua osanottonsa vastalauseena mielestään vilpillisesti valitun Hondurasin presidentin Porfirio Lobon kutsumiselle. Lobo kuitenkin perui itse tulonsa ja hän osallistuu vain huippukokouksen jälkeen pidettävään EU:n ja Keski-Amerikan maiden tapaamiseen.

Tilannetta on hämmentänyt lisää Venezuelan presidentti Hugo Chavez, joka perui tulonsa huippukokoukseen perjantaina 14. toukokuuta selityksiä antamatta, The Wall Street Journal uutisoi.

EU-puheenjohtajuutta hoitavalle Espanjalle boikottirumba on ollut kova isku, sillä se joutui taannoin perumaan EU:n ja Yhdysvaltain huippukokouksen presidentti Barack Obaman peruttua tulonsa.

Tähtäimessä alueelliset kauppasopimukset

EU puhuu ”strategisesta yhteistyöstä” Latinalaisen Amerikan maiden kanssa ja painottaa kokouksen teeman olevan kestävän kehityksen edistäminen, mutta käytännössä huippukokouksessa tullaan keskittymään kauppasopimuksiin.

Keskeinen tavoite on jatkaa yli kymmenen vuotta sitten aloitettuja ja vuonna 2004 paikalleen jämähtäneitä kauppaneuvotteluja Mercosur-ryhmän kanssa. Mercosuriin kuuluvat Argentiina, Brasilia, Paraguay ja Uruguay. Neuvotteluja ovat hidastaneet Mercosurin tyytymättömyys EU:n nihkeyteen päästää maataloustuotteita markkinoilleen ja toisaalta EU on turhaan vaatinut Mercosur-maita avaamaan telekommunikaatiomarkkinansa, Reuters uutisoi.

Nähtäväksi jää, onnistuuko Espanja muuta kuin avaamaan neuvottelut uudestaan. Toisaalta Mercosur olisi EU:lle arvokas markkina-alue, mutta samaan aikaan useat EU-maat Ranskan johdolla kritisoivat vapaakauppasopimuksen mahdollisia haittoja eurooppalaisviljelijöille, Earth Times -uutisportaali kirjoittaa.

”Mercosur on tärkeä taloudellinen ryhmittymä: säädelty, nouseva ja monin tavoin potentiaalisesti EU:lle arvokas – eikä sillä vielä ole vapaakauppasopimusta minkään muun alueen kanssa”, arvioi Reutersin siteeraama EU-diplomaati.

Mercosurin ohella EU halajaa kauppasopimuksia Kolumbian ja Perun sekä Keski-Amerikan maiden kanssa. Keski-Amerikan kanssa käytävät kauppaneuvottelut kaatuivat viime viikolla useisiin erimielisyyksiin kuten maitotuotteiden tuontiin.

EU on viime vuosina ryhtynyt ahkerasti edistämään alueellisia kauppasopimuksia, sillä Maailman kauppajärjestö WTO:n Dohan-neuvottelukierros on ollut jäähyllä jo usean vuoden ajan. Toisaalta EU haluaa olla hyötymässä Latinalaisen Amerikan kohtalaisen korkeaksi arvioidusta talouskasvusta alueelle voimakkaasti sijoittavan Kiinan rinnalla, Reuters kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta

Reuters: EU, Latam to talk trade, boycott threat looms
Earth Times: Spain hopes for boost to EU-Latin America ties at Madrid
The Wall Street Journal: Venezuela’s Chavez to Skip EU-Latin America Summit
Kepa.fi: Hondurasin Lobo ulos EU:n ja Latinalaisen Amerikan huippukokouksesta
Euroopan komissio: EU-LAC Madrid Summit