EU sai uuden kehityspoliittisen konsensuksen

Euroopan komission, parlamentin ja jäsenvaltioiden edustajat allekirjoittivat 7. kesäkuuta uuden kehityspoliittisen konsensuksen, joka ohjaa EU:n ja sen jäsenmaiden kehityspolitiikkaa seuraavan vuosikymmenen ajan. Uusi konsensus yhdenmukaistaa EU:n kehityspolitiikkaa kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 2030:n kanssa.

EU:n tuore kehityspoliittinen konsensus luo yhteisen eurooppalaisen vision kehityspolitiikan arvoille, periaatteille ja toimintatavoille. Konsensuksen allekirjoittivat 7. kesäkuuta Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, korkea edustaja ja komission varapuheenjohtaja Federica Mogherini sekä jäsenvaltioiden puolesta Maltan pääministeri Joseph Muscat.

Uusi konsensus päivitettiin vastaamaan kehityspolitiikan viimeaikaisia muutoksia, ja se pitääkin sisällään esimerkiksi Agenda 2030:n keskeiset periaatteet ja tavoitteet sekä tunnustaa kansalaisyhteiskunnan roolin kehityksessä. Samaan aikaan se kuitenkin myös avaa kehityspolitiikkaa kohti muuttoliikkeen hallintaa ja turvallisuussektorin vahvistamista, mistä kehitysjärjestöt ovat huolissaan.

Lue lisää:

The New European Consensus on Development ”Our World, Our Dignity, Our Future”
Kansalaisjärjestöt huolissaan: Käyttääkö EU jatkossa kehitysyhteistyötä omien etujensa ajamiseen?
Kehitysyhteistyökomissaari Neven Mimica: EU uudistaa kehitysyhteistyötään – isompi asia kuin päältä päin luulisi
Jussi Kanner: Kiitosta ja kritiikkiä EU:n kehityspolitiikan suuntaviivoille