EU on sulkenut rajansa ja silmänsä pakolaisilta

EU on tehnyt turvapaikan hakemisesta alueellaan lähes mahdotonta ja Välimerestä siirtolaisten hautausmaan. Tiistaina ja keskiviikkona EU-maiden edustajia kokoontuu Tampereelle korkean tason seminaariin keskustelemaan muun muassa EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta. Kehys ja Suomen Pakolaisapu vetoavat EU-päättäjiin vastuun kantamiseksi maailman pakolaisista.

Lisätietoa Euroopan komission järjestämästä Tampereen seminaarista 4.–5.11.2014: 15 years of area of freedom, security and justice.

Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus, muistuttavat Suomen Pakolaisapu ja Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys kokouksen alla. Tiukka rajavalvonta ajaa kuitenkin ihmiset ottamaan suuria riskejä ja turvautumaan salakuljettajiin Euroopan alueelle päästäkseen.

Välimeren yli Italiaan pyrkivien siirtolaisten käytännössä ainoa keino päästä hakemaan turvapaikkaa EU:n alueelta on heittäytyä merihätään. Euroopan unioni leimaa Välimeren ylittäjät herkästi laittomiksi maahantulijoiksi, vaikka kyse on pääasiassa pakolaisista. Suurin osa Välimeren ylittäneistä tulee konfliktialueilta kuten Syyriasta, Somaliasta ja Eritreasta.

Köyhät maat kantavat suurimman vastuun pakolaisista. Yli 96 prosenttia maailman pakolaisista on muualla kuin Euroopassa, kotimaidensa sisällä tai lähialueilla. Pakolaiset eivät pyri EU:n alueelle, ellei ole pakko.

Kehys ja Suomen Pakolaisapu vetoavat EU-päättäjiin vastuun kantamiseksi ja laillisten väylien luomiseksi pakolaisten pääsylle Eurooppaan. Humanitaarisia viisumeja myöntämällä pelastettaisiin jo monia.

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta, Suomen Pakolaisapu
040 560 0772, kaisa.vakiparta@pakolaisapu.fi

Väkiparta on Tampereella tavoitettavissa 4.-5.11.