ETNO: Suomen ei tule seurata Sveitsiä minareettikiellossa

”Suomalaiseen uskonnonvapauden perinteeseen kuuluu suvaitsevaisuus eri uskontokuntia kohtaan”, sanoo ETNO:n puheenjohtaja Ritva Viljanen.

Teksti: Lauri Haapanen

Etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) puheenjohtaja Ritva Viljanen ei hyväksy Sveitsin päätöstä kieltää rakentamasta moskeijoihin minareetteja. Hänen mielestään uskontojen välisen yhteiselon tulee rakentua vuoropuhelulle, ei pyrkimykselle rajoittaa toisen uskonnon harjoittamista.
”Sveitsin kansanäänestyksen motiiveja on vaikea käsittää. Tuntuu siltä, että tavoitteena on synnyttää voimakkaita vastakkainasetteluita yhteiskunnassa, hankaloittaa maahanmuuttajataustaisten ihmisten kotoutumista ja kiihottaa kansalaisten mielikuvitusta synkillä skenaarioilla.”
Viljasen mielestä on tärkeää, että Suomessa vältetään Sveitsin kaltainen vastakkainasettelu eri uskontokuntien välillä – nyt ja tulevaisuudessa.
”Moderni uskonnonvapaus lähtee siitä, että kaikille annetaan oikeus ilmaista uskontoaan niin kauan, kun se ei vahingoita muiden oikeuksia”, Viljanen toteaa.
Hän muistuttaa, että suomalaiseen uskonnonvapautta kunnioittavaan perinteeseen kuuluu suvaitsevaisuus eri uskonnollisia ryhmiä kohtaan. Esimerkiksi muslimeja on Suomessa asunut jo toistasataa vuotta. Kun suomalaisen tataariyhteisön Suomen Islam -seurakunta vuonna 1925 perustettiin, se oli ensimmäisiä valtion tunnustamia islamilaisia seurakuntia Euroopassa.
”Suomessa tilanne on varsin hyvä, eikä täällä ole ollut erityisiä uskontojen välisiä vastakkainasetteluja”, Viljanen kiittelee.
”On kuitenkin tärkeää kantaa huolta siitä, että eri uskonryhmissä eivät äärifundamentalistiset suuntaukset saa liian suurta asemaa ja sitä kautta johda äärisuuntausten korostumiseen”, Viljanen huomauttaa.
 
Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO) on valtioneuvoston asettama asiantuntijaelin.