Katukauppaa Méxicon historiallisessa keskustassa. Yhä useampi meksikolainen joutuu hankkimaan leipänsä epävirallisessa taloudessa. Kuva: Katukauppaa Méxicon historiallisessa keskustassa. Yhä useampi meksikolainen joutuu hankkimaan leipänsä epävirallisessa taloudessa.

Elintasokuilu levenee Meksikossa

Meksikolaisten minimipalkka on neljä euroa päivässä. Tasoon vaaditaan korotusta, mutta asiantuntijoiden mielestä se ei ratkaise koko ajan pahenevaa eriarvoisuutta.

Teksti: Emilio Godoy Kuva: Emilio Godoy

IPS — Meksikon minimipalkka, neljä euroa päivässä, on Latinalaisen Amerikan alhaisin, ohi ajavat jopa Nicaragua, Haiti ja Bolivia, kertoo Iberoamerikkalaisen yliopiston tutkimus.Kolmekymppinen Sandra G. tekee kuusipäiväistä viikkoa kauneussalongissa minimipalkalla. Hän voi ansaita lisätuloja myymällä kauneustuotteita, mutta kauppaa on tehtävä vähintään 2 400 eurolla kuussa.”Salongin omistaja sanoi, että koska yritys on vasta aloittanut, hän pystyy maksamaan vain minimin”, Sandra kertoo.Hänen insinöörimiehensä oli muutaman kuukauden työttömänä, ja toimeentulo oli tiukalla. Tulot eivät kata elinkustannuksia, Sandra sanoo.Valtava palkkakuilu”Palkoilla voidaan periaatteessa lieventää eriarvoisuutta, mutta kun työntekijöiden osuus kakusta kutistuu koko ajan, tarvitaan tulojen uusjakoa”, Iberoamerikkalaisen yliopiston tutkija Miguel López sanoo.Laitoksen tuoreen raportin mukaan työntekijöiden absoluuttinen köyhtyminen heijastaa työvoimakustannusten laskua ja sitä että työvoimasta otetaan aiempaa enemmän irti. Lisäksi työehdot samoin kuin työntekijöiden asumis- ja elinolot yleensäkin heikkenevät.Kansainvälinen konsulttiyhtiö Hay Grup tutki Meksikon palkkaeroja vuonna 2013. Sen mukaan johtajat ansaitsevat lähes yhtä paljon kuin kollegansa Yhdysvalloissa, noin 8 000 euroa kuussa. Yhdysvalloissa liittovaltion säätämä minimipalkka on kuitenkin liki kuusi euroa tunnilta, kun se Meksikossa jää neljään euron päivässä.34-vuotias Ernesto C. ansaitsee 4 000 euroa kuussa plus bonukset yksityisen suurpankin johtoportaassa.”Palkka on samaa tasoa kuin kollegoilla Yhdysvalloissa”, Ernesto sanoo.Hän pääsi ulkomaille opiskelemaan, mutta työnsaanti kotimaassa ei ollut helppoa.”Lopulta onnistuin ja olen päässyt etenemään nopeasti.”Keskiluokka köyhtyyMeksikon 119 miljoonasta asukkaasta yli 29 miljoonaa tekee työtä epävirallisella sektorilla ilman työsuhde- ja sosiaaliturvaa. Työttömyys hipoo viittä prosenttia, köyhyydessä elää yli 52 miljoonaa meksikolaista.Kansallisen autonomisen yliopiston tutkimuksen mukaan 4,4 miljoonaa meksikolaista ansaitsee alle 12 euroa päivässä. 12-20 euron päiväpalkalle pääsee reilut kaksi miljoonaa työntekijää.Vuosina 2007-2013 alin palkkaryhmä kasvoi kolme prosenttia ja ylempi kutistui 23 prosenttia, mikä kertoo keskiluokan nopeasta köyhtymisestä.Meksikossa oli dollarimiljardöörejä viime vuonna 22, nyt luku on jo 27.Ostovoima romahtiPääkaupunki Méxicon vasemmistolainen pormestari Miguel Mancera on esittänyt kaupungin palkollisten minimipalkan nostamista 4,8 euroon päivässä ensi keväänä. Tavoitteena on ulottaa korotus myös yksityiselle sektorille.Ehdotuksen perustana olevan selvityksen mukaan minimipalkan ostovoima on romahtanut 71 prosenttia.Asiantuntijoiden mukaan minimipalkan pitäisi nousta yli kymmeneen euroon päivässä, jotta sillä pystyisi kattamaan perustarpeet. Monen mielestä paras keino tasoittaa eriarvoisuutta olisi suurimpiin tuloihin iskevä veropolitiikka.