Lakiesitys on jo nyt ajanut malawilaisia työpaikoista yksityisyrittäjiksi. Kuva: Lakiesitys on jo nyt ajanut malawilaisia työpaikoista yksityisyrittäjiksi.

Eläkeikä uhkaa ylittää eliniän Malawissa

Malawin asukkaat ovat tyrmistyneitä lakiesityksestä, joka säätäisi työurien pituudesta.

Teksti: Lameck Masina Kuva: Esa Salminen

IPS — Malawin parlamentissa käsitellään piakkoin lakiesitystä, joka säätäisi naisten eläkeiäksi 55 ja miesten 60 vuotta. Malawilaisten odotettavissa oleva elinikä on Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 50 vuotta.
Laki ei nykyisin sanele malawilaisten eläkeikää. Järjestelyt ovat työpaikkakohtaisia. Työntekijät maksavat osan palkastaan säästörahastoon, josta he voivat myös nostaa varoja tarvittaessa.
Uusi laki tekisi rahastot pakollisiksi ja sallisi rahojen noston vasta säädetyssä eläkeiässä. Poikkeuksia olisivat työkyvyttömyyteen johtava sairaus tai pysyvä maastamuutto.
Malawin keskusammattijärjestön (MCTU) puheenjohtaja Luther Mambala epäilee, että lakiesitykseen on otettu mallia maista, joissa ihmiset elävät pitempään.
Mambala vaatii naisten eläkeiäksi 40 ja miesten 45 vuotta. Korkeampi ikä on hänen mielestään ihmisten pettämistä.
Lakiesitys on ajanut jopa kolmekymppisiä malawilaisia ottamaan lopputilin nyt, kun heillä on vielä mahdollisuus nostaa eläkesäästönsä.
Sihteerinä työskentelevä Mercy Muyaya, 45, irtisanoutui maksettuaan eläkettä reilut 20 vuotta.
”Käytän rahat oman yrityksen perustamiseen”, hän sanoo.
Ihmisoikeusjärjestö Malawi Watchin toiminnanjohtaja Billy Banda vetoaa presidentti Bingu wa Mutharikaan, että tämä puuttuisi lakiesitykseen, joka on tulossa parlamenttiin marraskuussa.
”Moniko meistä saavuttaa 60 vuoden iän? Eläkkeestä on tarkoitus nauttia elävänä ja hyvissä voimissa”, Banda huomauttaa.