Chevron-yhtiötä vastaan taistelleiden Ecuadorin alkuperäisasukkaiden edustajat pitivät lehdistötilaisuuden oikeuden annettua päätöksensä. Kuva: Chevron-yhtiötä vastaan taistelleiden Ecuadorin alkuperäisasukkaiden edustajat pitivät lehdistötilaisuuden oikeuden annettua päätöksensä.

Ecuadorin ja Chevronin vääntö jatkuu

Historiallinen korvauspäätös ei miellytä öljyjättiä, intiaanitkin harkitsevat valittamista.

Teksti: Gonzalo Ortiz Kuva: Gonzalo Ortiz

IPS — Kamppailu öljyjätti Chevronin ja Ecuadorin intiaanien välillä jatkuu, vaikka oikeus määräsi yhtiön maksamaan historialliset yli seitsemän miljardin euron korvaukset.
Nueva Lojan oikeusistuin tuomitsi Chevronin syylliseksi valtaviin ympäristötuhoihin Amazonian viidakossa. Kanteen nosti 30 000 Koillis-Ecuadorissa sijaitsevan Sucumbíosin maakunnan asukasta jo vuonna 1993.
Valtaosa korvaussummasta, lähes neljä miljardia euroa, menee maaperän kunnostukseen. Noin miljardi on varattu asukkaiden sairauksien, kuten syövän, hoitoon. Noin 600 miljoonaa sijoitetaan pitkäaikaiseen terveysrahastoon ja 450 miljoonaa pohjaveden puhdistukseen.
Tuomari Nicolás Zambrano määräsi Chevronin myös esittämään julkisen anteeksipyynnön asukkaille sademetsän saastuttamisesta. Ellei sitä kuulu 15 päivän sisällä, korvaussumma tuplataan.
Pahin vahinko, suurin korvaus
Tuomio oli ”historiallinen koko ihmiskunnalle” Alberto Acosta sanoo. Hän on Ecuadorin entinen energia- ja kaivosministeri, joka johti maan perustuslain uudistusta 2008.
”Se on selvä viesti kaikille öljy- ja kaivosyhtiöille, että niiden aiheuttamat ympäristötuhot eivät jää rankaisematta”, hän jatkaa.
Acosta muistuttaa, että Chevronille määrättiin maailman korkein korvaussumma maailman pahimmasta öljyvahingosta. Viidakon pilanneita öljyjärviä ja myrkkyhuuruja on kutsuttu ”Chevronin Tshernobyliksi”.
Acostan mukaan Chevronin aiheuttamat tuhot olivat kymmenkertaiset verrattuina viime vuoden öljykatastrofiin Meksikonlahdella tai Exxon Valdes -aluksen hajoamiseen 1989.
Kaikki valittavat?
Chevron ilmoitti valittavansa tuomiosta, jota se luonnehti laittomaksi ja toimeenpanokelvottomaksi.
”On selvää, että Chevron lobbaa Yhdysvaltain kongressia toimiin Ecuadoria vastaan”, intiaanijohtaja Guillermo Grefa uskoo.
Kanteen nostajien johtava lakimies Pablo Fajardo arvioi, että Chevron on käyttänyt yli 500 miljoonaa euroa omaan puolustukseensa ja vastapuolen mustaamiseen.
Kantajien kulut jäävät hänen mukaansa alle 15 miljoonan euron. Rahat on koottu kansalaisjärjestöiltä ja osallisten ”ponnistuksin ja uhrauksin”.
Tuomiosta valittamista harkitsevat myös kantajien juristit, joiden mukaan korvaussumma ei riitä ympäristötuhojen ja vakavien sairauksien hoitoon.
”Uskomme silti, että oikeusprosessin loppu on lähellä verrattuna takana olevaan 18 vuoden taisteluun”, Fajardo sanoo.
”Vuosisadan ympäristöjuttu”
30 000 intiaania ja mestitsiä noin 80:stä Ecuadorin Amazonian viidakkokylästä nosti jo vuonna 1993 Yhdysvalloissa ryhmäkanteen öljy-yhtiö Texacoa vastaan. He vaativat yhtiötä puhdistamaan saastuttamansa alueet ja maksamaan korvauksia terveysvahingoista.
Texaco aiheutti mittavat tuhot sademetsäalueella ensin kahdeksan vuoden öljynetsinnän ja vuosina 1972-1990 jatkuneen öljynporauksen aikana.
Chevron osti Texacon 2001 ja toimi valtiollisen Petroecuadorin kumppanina jo aiemmin Texacon lähdettyä maasta.
Oikeudenkäynti siirtyi Ecuadoriin 2003. Ympäristöväki ja juristit ovat kutsuneet sitä vuosisadan ympäristöjutuksi.