Berta Cáceres matkalla tekemään tiesulkua kiistanalaiselle patoalueelle vuonna 2015. Kuva: Berta Cáceres matkalla tekemään tiesulkua kiistanalaiselle patoalueelle vuonna 2015.

DT: Finnfund jäädyttääkin tukensa Hondurasin patohankkeelle

Suomalainen rahoittaja seuraa hollantilaista päärahoittajaa FMO:ta, joka ilmoitti lopettavansa kaiken toimintansa Hondurasissa ”jatkuvien väkivaltaisuuksien” vuoksi.

Teksti: Jukka Aronen

Pohjoismaista kehitysyhteistyötä seuraava Development Today -lehti kertoo, että Finnfund on jäädyttämässä rahoituksensa Hondurasin kiistellylle patohankkeelle.Ilmoitus tulee 12 päivää sen jälkeen, kun patoa vastustaneen kansalaisjärjestön johtaja Berta Cáceres murhattiin kotiinsa.Finnfund seuraa liikkeissään hankkeen suurinta rahoittajaa hollantilaista FMO:ta, joka ilmoitti tänään, että se lopettaa kaiken toimintansa Hondurasissa välittömästi. Syyksi kerrotaan ”jatkuvat väkivaltaisuudet”.Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi sanoi DT-lehdelle, ettei usko murhan ja patohankkeen välillä olevan yhteyttä. Hän pitää murhaa kuitenkin ”shokkina”.”Uskomme yhä, että paikalliset haluavat hankkeen toteutuvan, mutta että tässä kohdassa meidän on tarkasteltava tilannetta uudelleen.”Kangasniemi aikoo matkustaa FMO:n edustajien kanssa Hondurasiin niin pian kuin mahdollista.”Olemme aina ilmaisseet halumme keskustella (Berta Cáceresin perustaman) COPINHin kanssa. Jos järjestön kanssa on mahdollista keskustella vakavasti ja avoimesti, me olemme siihen valmiita.”Hollantilainen rahoituslaitos FMO on sijoittanut Agua Zarcan hankkeeseen 15 miljoonaa dollaria, ja Finnfundin osuus on 5 miljoonaa.DT: Finnfund suspends disbursements to Honduran hydropower project (vaatii sisäänkirjautumisen)