Sokerintuotannolla ja rajusti leviävillä sokeriruokoviljelmillä on selvä yhteys maakaappauksiin Kuva: Sokerintuotannolla ja rajusti leviävillä sokeriruokoviljelmillä on selvä yhteys maakaappauksiin

Coca-Cola julisti nollatoleranssin maakaappauksille

Virvoitusjuomajätti vastasi Oxfamin vetämään maakaappausten vastaiseen vetoomukseen, jonka on allekirjoittanut kuukaudessa yli 225 000 ihmistä.

Teksti: Sanna Jäppinen

Coca-Cola Company on tänään 8. marraskuuta ilmoittanut, että se aikoo kitkeä maakaappaukset koko tuotantoketjustaan. Yritys ilmoitti myös ryhtyvänsä yhteistyöhön hallitusten ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa edistääkseen maaoikeuksien kunnioittamista. Yrityksen päätös on seurausta kansainvälisen Oxfam-kansalaisjärjestön maaoikeuksia ajavan Behind the Brands -kampanjan tempauksesta.”Coca-Colan sitoumus on hyvä esimerkki siitä, että mikään yhtiö ei ole niin suuri, ettei sen kannattaisi kuunnella asiakkaitaan. Suurimmatkin ruokajätit muuttavat toimintatapojaan, koska asiakkaat vaativat niin”, Behind the Brands -kampanjan vetäjä Judy Beals toteaa Oxfamin sivuilla.Lokakuun alussa Oxfam julkaisi ”Nothing sweet about it” -raportin, jossa tarkastellaan elintarvikejättien sokerintuotannon yhteyttä maakaappauksiin. Löydösten pohjalta käynnistettiin ”Stop land grabs” -vetoomus, jossa vaaditaan Coca-Colan ohella Pepsiä ja Associated British Foods -yritystä (ABF) varmistamaan, ettei niiden käyttämä sokeri johda maakaappauksiin.Yksi ongelmallisista alueista on Brasilia, jossa sokerintuotanto on kaksinkertaistunut 2000-luvulla – syinä ovat olleet sokerin korkea maailmanmarkkinahinta sekä maan sisäinen etanolin kysyntä polttoaineeksi. Rajusti laajentuva agribisnes on johtanut lukuisiin maariitoihin, joissa kärsijöinä ovat usein olleet alkuperäisasukkaat, joilla ei ole ollut virallista omistusoikeutta maihinsa, Oxfam raportoi.”Stop land grabs” -vetoomus on tähän mennessä kerännyt yli 225 000 allekirjoitusta. Sosiaalinen media on ollut avainasemassa vetoomuksen suosiossa. Oxfamin seurannan mukaan lokakuun alun jälkeen esimerkiksi Twitterissä yli puolet tviiteistä, joissa on maininta @CocaColaCo, on ollut peräisin Oxfamilta tai sen tukijoilta.Oxfamin mukaan Coca-Colan päätöksellä on huomattava vaikutus koko sokeriteollisuuteen, sillä yritys on maailman suurin sokerin ostaja. Pepsi ja ABF eivät ole vielä reagoineet vetoomukseen.Oxfamin tiedoteOxfamin raportti: ”Nothing sweet about it: How sugar fuels land grabs” (pdf)