Burman juntta rakentaa omaa ”demokratiaa”

Juntta aikoo pysyä vallassa myös vaalien jälkeen kouluttamalla upseereistaan poliitikkoja. Oppositio on ilmoittanut boikotoivansa vaaleja.

Teksti: Larry Jagan

SERGEY UTKIN/SHUTTERSTOCK

IPS — Burman vaalipäivä on yhä hämärän peitossa, mutta maan sotilasjuntta valmistautuu siihen kuumeisesti. Tarkoitus on saada tilanne näyttämään demokraattiselta opposition vaaliboikotista huolimatta.
Burmalaisen sotilaslähteen mukaan maan johto valmistelee laajaa poliittisten vankien armahdusta. Sen on määrä alkaa heti buddhalaisen uuden vuoden jälkeen huhtikuun puolivälissä.
Toukokuussa ohjakset aiotaan siirtää väliaikaiselle sotilashallitukselle, joka luovuttaa vaalien jälkeen vallan siviileille. Jotta nykyhallinnon jatkuminen olisi kuitenkin taattua myös vaalien jälkeen, juntta aikoo perustaa vaaliaseekseen uuden poliittisen puolueen.
”Asiat eivät kuitenkaan muutu”
Burman vanhasta pääkaupungista Rangoonista puhelimitse tavoitetut kansalaiset eivät juntan suunnitelmista innostu.
”Miksi välittäisimme, kun asiat eivät kuitenkaan muutu”, iäkäs
taksinkuljettaja Min Thu ihmettelee.
”Me saamme presidentin, jolla ei ole valtaa”, nuori opettaja Maung Maung Thein nauraa.
Väliaikaiseen hallitukseen tulee sotilaslähteiden mukaan vain 17 ministeriä. Jokunen vanha ministeri saa jatkaa, mutta useimmat vetäytyvät eläkkeelle tai ryhtyvät poliittiselle uralle.
Vaaleja seuraavan siviilihallituksen keulille pyrkii nykyinen
maatalousministeri ja junttaa johtavan kenraali Than Shwen luottomies, kenraali Htay Oo.
”Monia huomattavia kenraaleja ja everstejä on tuotu viime kuukauden aikana pääkaupunkiin koulutukseen. Osasta tulee väliaikaisen sotilashallituksen ministereitä ja toiset siirtyvät puoluepolitiikkaan”, Thaimaassa vaikuttava burmalainen tutkija Win Min kertoo.
Uuden kaksikamarisen parlamentin paikoista neljännes on varattu aktiivisotilaille, joten noin 200 upseeria ryhtyy kansanedustajiksi. Sotilaat saavat vahvan roolin myös 14 alueparlamentissa.
Yli tuhat sotilasta on perehtymässä politiikkaan maavoimia komentavan kenraali Thura Shwe Manin alaisuudessa, Win Min sanoo.
Eräs upseereita haastatellut tutkija kuitenkin sanoo uranvaihdon harmittavan monia. Kansanedustajan viisivuotisen kauden aikana ehtii menettää useita ylennyksiä.
”Minä en kouluttautunut upseeriksi lähteäkseni politiikkaan, vaan yletäkseni kenraaliksi”, eräs eversti nurisi.
”Kansa rankaisee hallitusta vaaleissa”
Opposition NLD-puolue päätti maaliskuussa boikotoida tulevia vaaleja, koska osallistuminen olisi merkinnyt puolueen kotiarestissa olevan johtajan Aung San Suu Kyin hylkäämistä. Lain mukaan vankeudessa olevat henkilöt eivät nimittäin saa kuulua puolueisiin.
NLD voitti vuoden 1990 vaalit, mutta sotilaat estivät sen valtaan pääsyn. Suu Kyi oli silloinkin kotiarestissa, kuten valtaosan sen jälkeisistä vuosista.
Tarkkailijoiden mukaan Burman juntta toivoikin, ettei NLD lähtisi mukaan vaaleihin.
Burmasta tihkuneiden tietojen mukaan juntta aikoo vapauttaa muutamien NLD:n aktiivien lisäksi lähinnä vähemmistökansallisuuksia edustavia kapinallisia ja vuoden 1988 demokratialiikkeen jäseniä. Juntta yrittää saada joitakin vapautetuista ehdokkaiksi vaaleissa, jotta tarjonta näyttäisi monipuolisemmalta.
Nimettömänä esiintyvä burmalainen politiikan tutkija ei usko tempun vakuuttavan äänestäjiä.
”Kansa rankaisee hallitusta vaaleissa”, hän vakuuttaa.

Burma pähkinänkuoressa

Myanmar-nimeä käyttävä valtio Kaakkois-Aasiassa
Asukkaita 50 miljoonaa
Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 10,1%
Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 138/182

(Lähde: YK)