Budjettiesitys vie kohti 0,7-tavoitetta

Hallitus päätti tänään torstaina budjettiriihessä lisätä virallisia kehitysyhteistyön määrärahoja ensi vuodelle 108 miljoonalla eurolla. Lisäys vie Suomen uskottavalle kasvu-uralle kohti kansainvälistä tavoitetta 0,7 prosentin bruttokansantulo-osuudesta.

Teksti: Sanna Autere

Kehitysyhteistyövarojen kokonaismäärä vuodelle 2011 on 1 074 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa noin 0,58 prosentin osuutta bruttokansantulosta. Virallisiin kehitysyhteistyömäärärahoihin lasketaan varsinaisen kehitysyhteistyön lisäksi muun muassa kehitysmaiden pakolaisten vastaanottamisesta Suomessa syntyviä kuluja sekä osa EU:n kehitysyhteistyöstä.
”Päätös on askel oikeaan suuntaan ja Suomella on nyt mahdollisuus lunastaa 40 vuoden takainen 0,7-lupauksensa”, toteaa Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Niina Pitkänen.
Suomi on sitoutunut nostamaan kehitysyhteistyövaransa 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2015 mennessä.
Lisää rahaa köyhimmille?
Kepa ja sen kuusi kumppanijärjestöä Mosambikista, Tansaniasta, Vietnamista, Thaimaasta ja Nicaraguasta kannustivat viime viikolla Suomen hallitusta pitämään kiinni suunnitelmistaan lisätä määrärahoja taloudellisesta taantumasta huolimatta.
”Erityisen positiivista on, että tiukassakin taloudellisessa tilanteessa Suomi on valmis globaaliin vastuunkantoon. Köyhimmät maat ja ihmiset kärsivät taantumasta kaikkein eniten, joten on entistä tärkeämpää, että varat kohdistuvat konkreettiseen köyhyyden vähentämistyöhön kehitysmaissa”, Pitkänen sanoo.
Tällä hetkellä on vielä epäselvää, kuinka lisämiljoonat jakautuvat ja kuinka suuri osuus korotuksesta kohdistuu varsinaiseen kehitysyhteistyöhön.

Lisää tietoa aiheesta

Kepa.fi: Kepa ja Etelän kumppanijärjestöt: Kiitos budjettiehdotuksesta, ei leikkauksille