David Cameron ja Ban Ki-moon Downing Streetillä Lontoossa viime vuonna. Kuva: David Cameron ja Ban Ki-moon Downing Streetillä Lontoossa viime vuonna.

Britannia pitää kiinni 0,7-tavoitteesta

Vuosituhattavoitteiden jatkoa pohtivan paneelin puheenjohtaja David Cameron peräänkuulutti YK:n yleiskokouksessa vastuuta avunantajamailta taantumankin keskellä.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Mark Garten

YK:n vuosituhattavoitteiden jatkoa selvittävä korkean tason paneeli kokoontui maailmanjärjestön yleiskokouksen yhteydessä 25. syyskuuta ensimmäistä kertaa. Sen on tarkoitus jättää raporttinsa YK:n pääsihteerille ensi vuoden puolessa välissä.
Avajaispuheessaan Britannian pääministeri David Cameron vahvisti hallituksensa aiemman lupauksen nostaa maan kehitysyhteistyövarat 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta ensi vuonna. EU-maat ovat yhdessä sitoutuneet saavuttamaan saman vuonna 2015, mutta monet maat – Suomi mukaan lukien – on lipsumassa lupauksistaan.
Cameron johtaa vuosituhattavoitteiden paneelia yhdessä Indonesian presidentin Susilo Bambang Yudhoyonon ja Liberian presidentin Ellen Johnson Sirleafin kanssa.
”Joidenkin mielestä ei ole varaa”
BBC:n ja Financial Timesin mukaan Cameronista on väärin käyttää taantumaa tekosyynä sille, ettei lupauksia vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi täytetä. Myös Cameronin oma konservatiivipuolue on peräänkuuluttanut säästöjä kehitysapuun.
”Tiedän, että jotkut sanovat, ettei meillä ole varaa siihen juuri nyt”, Cameron sanoi. ”Heidän mielestään meidän pitäisi keskittyä itseemme. Mutta kun me lupaamme jotakin maailman köyhimmille ihmisille, meidän pitäisi pitää sanamme, eikä kääntää selkäämme niille, jotka luottavat apuumme.”
Cameronin, Yudhoyonon ja Sirleafin johtama paneeli etsii tietä kehitysagendalle vuoden 2015 jälkeen. Ainakin kestävyysajattelun ja eriarvoisuuden oletetaan nousevan agendalle aiempaa voimakkaammin. Cameronin itse oletetaan peräänkuuluttavan kehitysapuun läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta.

BBC: David Cameron reaffirms UK aid pledge at United Nations
Financial Times: Aid groups welcome Cameron development pledge