Bolivia palkitsee äitejä neuvolakäynneistä

Yksi YK:n antamista vuosituhattavoitteista on äitien synnytyskuolemien vähentäminen neljäsosaan nykyisestä. Bolivia on ottanut käyttöön tukiohjelman, jonka lasketaan pelastavan satojen naisten hengen vuodessa.

Teksti: Franz Chávez

Franz Chávez/IPS
Bolivialaisen terveyskeskuksen lääkäri Walter Soria tutkii kymmenkuukautista tyttövauvaa.
IPS — Kahden odottavan äidin henki pelastuu Boliviassa, joka päivä, kun naiset saadaan rahan avulla houkuteltua säännöllisesti lääkäriin.
Bolivian hälyttävän korkea äitiyskuolleisuus aiotaan painaa viidesosaan nykytasosta viidessä vuodessa.
Maan terveysministeriön mukaan 623 naista menehtyy vuosittain raskauden tai synnytyksen aikana tai pian sen jälkeen. Äitiyskuolleisuus on Haitin jälkeen läntisen pallonpuoliskon korkein.
Bolivian kymmenmiljoonaisesta väestöstä 67 prosenttia määritellään köyhiksi.
Äitiysavustus 17 erässä
Viime vuonna alkaneen sosiaaliohjelman pani alulle Ramiro Tapia, joka toimi tammikuuhun asti presidentti Evo Moralesin vasemmistohallituksen terveysministerinä.
Tapian mukaan äitien käynnit terveyskeskuksiin pestattujen neuvolalääkärien luona ovat lisääntyneet reippaasti.
Kannustimena toimii 188 euron äitiysavustus, joka maksetaan 17 erässä. Maksujen ehtona on, että äiti käy tarkastuksessa neljästi ennen synnytystä, synnyttää ammatti-ihmisen avustuksella ja tuo lapsen neuvolaan 12 kertaa, kunnes tämä täyttää kaksi vuotta.
Tukea täydentää valtion synnyttäjille takaama ilmainen sairaalahoito kaikkialla maassa.
”Avustukselle on käyttöä hankittaessa maitoa, vaippoja ja ruokaa perheelle”, sanoo Angélica Choque, joka odottaa vuoroaan Alto Mirafloresin terveyskeskuksessa pääkaupunki La Pazin laidalla.
Uudistus on venyttänyt jonoja henkilökuntapulasta kärsivissä terveyskeskuksissa.
Tuntien jonotus
Oikeisto-opposition hallitsemat kunnat torjuivat alussa neuvolalääkärit, koska pitivät hanketta Moralesin vaalitemppuna.
Tapian mukaan reilun puoli vuotta voimassa ollut äitiystuki kattaa nyt kuitenkin yli 98 prosenttia kunnista ja siitä on hyötynyt 400 000 ihmistä.
Lääkärille pääsy on monesti vaivan takana. Naiset ja lapset taivaltavat Mirafloresin lääkäriasemalle yötä myöten hyisessä kylmyydessä.
Aikoja jaetaan päivää kohti 20, ja odotus voi kestää tuntikausia.
Aseman ainoan lääkärin Walter Sorian työaika on kahdeksasta kahteen, mutta hän jättää lounaan väliin ja tekee pari tuntia palkatonta ylityötä voidakseen hoitaa useamman potilaan.
”Olen laihtunut kovasti viime aikoina”, virnistää Soria, joka kuitenkin nauttii työstään terveysasemalla.
Boliviassa varsinkin maaseudulle on vaikea saada lääkäreitä, äitiystukea koordinoiva Nelson Hurtado sanoo. Hänen mukaansa viime vuonna avoimiksi julistettuihin 800 virkaan ilmaantui vain 749 hakijaa, vaikka luvassa on kilpailukykyinen palkka.
Jonottaminen terveysasemalla uuvuttaa viidennellä kuulla olevaa Geovana Martínezia.
”Välillä päätän, että tämä on viimeinen kerta, koska avustuksen saaminen vaatii niin paljon paperisotaa. Mutta tulen kuitenkin uudelleen lapseni ja oman terveyteni vuoksi”, hän pohtii.
Miten Suomessa?
Suomessa äitiysavustuksen (äitiyspakkaus tai 140 euroa) saanti edellyttää käyntiä terveystarkastuksessa raskauden alkupuolella.
Vanhempainvapaan ajalta Kela maksaa vanhempainrahaa 158 arkipäivän ajan eli vajaat puoli vuotta. Rahan saanti edellyttää todistusta synnytyksen jälkitarkastuksesta.
(Lähde: Kela)
Bolivia on valtio Etelä-Amerikassa
Asukkaita 10 miljoonaaAlle 2 dollarilla päivässä eläviä 30,3 prosenttiaYli 15-vuotiaista lukutaidottomia 9,3 prosenttiaSijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 113/182(Lähde: YK)