Bill Gates haluaa suoraa toimintaa. Tässä hän antaa suun kautta poliorokotteen lapselle Tšadissa. Kuva: Bill Gates haluaa suoraa toimintaa. Tässä hän antaa suun kautta poliorokotteen lapselle Tšadissa.

Bill Gates ja kumppanit eivät pidä kestävän kehityksen tavoitteista

Vuosituhattavoitteet miellyttivät enemmän toimijoita, jotka haluavat selkeitä toimia. Poliittiset muutokset ovat monimutkaisia — mutta niin ovat ongelmatkin.

Teksti: Esa Salminen

Kehityskentän luultavasti suurin aihe tällä hetkellä ovat YK:ssa valmisteltavat kestävän kehityksen tavoitteet. Ne korvaavat tänä vuonna umpeutuvat vuosituhattavoitteet, ja luultavimmin ohjaavat ainakin YK:n työtä seuraavat 15 vuotta.Kaikki eivät ole sitä mieltä, että suunta kohti kaikkia koskevia tavoitteita on hyvä.”[Bill ja Melinda] Gatesin säätiö ei todellakaan, todellakaan pidä siitä, millä tavoin kansainvälinen yhteisö aikoo vähentää köyhyyttä ja epätasa-arvoisuutta seuraavien 15 vuoden aikana”, kirjoittaa Tom Paulson Humanosphere-verkkojulkaisussa.Paulson osallistui viime viikolla Seattlessa Gatesin säätiön kumppanitapaamiseen. Useat tilaisuudessa puhuneet eivät ainoastaan kritisoineet kestävän kehityksen tavoitteita, vaan avoimesti pilkkasivat niitä. Bill Gates on itse aiemmin sanonut, että hänestä nyt umpeutuvat ja yksinkertaisemmat vuosituhattavoitteet ovat olleet parempi lähestymistapa.Nimenomaan yksinkertaisuus on kritiikin ytimessä: Gatesin säätiö rahoittaa selkeitä, mitattavia toimia, kuten rokotusohjelmia, neuvoloita, mikrolainoitusta ja maatalouden kehittämistä.Paulsonin mukaan puhujat naureskelivat, että kestävän kehityksen tavoitteet tuntuvat ennemminkin kehityksen sanakirjalta kuin käytännön työkalulta. Siinä kun vuosituhattavoitteita oli kahdeksan, on kestävän kehityksen tavoitteita 17, alatavoitteita 169 ja indikaattoreita 370. Ne mitä luultavimmin hyväksytään syyskuussa YK:n yleiskokouksessa.Poliittisuus ongelma?Kriitikoiden mukaan uudet tavoitteet ovat aivan liian monimutkaiset. Tilaisuudessa puhui myös tavoitteita kirjoittamassa ollut Amina Mohammed, Ban Ki-moonin neuvonantaja, jonka mukaan niin on tarkoituskin: kyseessä ovat vaikeat ja monimutkaiset ongelmat.Hänen mukaansa on fantasiaa kuvitella, että köyhyys olisi poistettavissa kivoilla, helpoilla ja kohdistetuilla toimilla. Umpeutuvat vuosituhattavoitteet pyrkivät hänestä vaikuttamaan etupäässä seurauksiin, eivät köyhyyden syihin.”Ei ole olemassa nopeaa ja helppoa lääkettä, ei ole koskaan ollutkaan. Siksi laastari tapaa irrota”, Mohammed sanoi.Kestävän kehityksen tavoitteista ei kaikissa piireissä pidetä Mohammedin mukaan juuri siksi, että niillä pyritään puuttumaan kaikkien maiden politiikkaan. Ne pyrkivät horjuttamaan nykyisiä valtarakenteita.Yksittäisten maiden politiikan muuttaminen YK:sta käsin ei ole yksinkertainen temppu. Joukko suomalaisia kansalaisjärjestöjä vetosi hallitusneuvottelijoihin avoimella kirjeellä tänään, että kestävän kehityksen tavoitteiden tehokas koordinaatio, toteutus ja seuranta tapahtuisivat Suomessa parhaiten suoraan valtioneuvoston kanslian alla.Jotta kestävän kehityksen tavoitteista olisi maksimaalinen hyöty, ne itse asiassa toimisivat Suomen hallitusneuvottelujen pohjapaperina, niin kuin Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Jouni Nissinen on esittänyt. Käytännössä voi vain arvailla, kuinka tarkkaan Juha Sipilä (kesk.) ja kumppanit lukevat YK-tason suosituksia sorvatessaan Suomelle suuntaa.